MODEM: Snapdragon X50 5G-modemet fra Qualcomm kan leveres alt neste år. Foto: Qualcomm
MODEM: Snapdragon X50 5G-modemet fra Qualcomm kan leveres alt neste år. Foto: Qualcomm

Verdens første 5G-modem

Qualcomm Technologies har introdusert verdens første 5G-modem som også sømløst kan opptre sammen med gigabit 4G LTE-modem.

Publisert Sist oppdatert

Det banebrytende modemet vil benytte det kortrekkende 28 GHz millimeterbåndet som man regner med blir tilgjengelig via småceller.

Nå er det en prelansering Qualcomm har kommet med. Snapdragon X50 5G modem er forventet å være kommersielt tilgjengelig I andre halvdel av 2017. Og den sømløse integrasjonen skal ifølge selskapet være tilgjengelig I 2018.  Og det skulle være mer enn tidsnok da det ikke er forventet noe kommersielt 5G-nett før den tid.

5Gbps-hastighet

Snapdragon X50 5G-modemet har en kapasitet på inntil 5 Gbps. Problemet er at millimeterbånd har lav rekkevidde og krever utbygging med mange småceller. Hva skjer da når brukeren kommer utenfor 5G-dekningen. Da overtar Qualcomms LTE-teknologi som også nå beveger seg opp i gigabitområdet. Qualcomm regner altså med å ha et sømløst integrert modem for 5G/4G klar i 2018. Det er åpenbart at i mange år vil 5G og 4G eksistere i samspill. Derfor er dette særdeles viktig.

Normalt vil da hastigheten bli senket fra gigabit til noen hundre megabit i sekundet. Men nå har Qualcomm sammen med blant annet Ericsson, Telstra og Netgear også annonsert det første gigabit LTE-modemet. Det kan bety at også 4G LTE kan gi enorme gigabit-hastigheter.

Qualcomm benytter en multi-element antenneteknologi i Snapdragon X50 5G-modemet.