RYDDING: Findable vil gjøre det enklere å forvalte dokumenter i en bransje der kravene stadig øker. (Foto: Findable)

Findable vil rydde i byggebransjen

Oppstartsselskapet Findable vil rydde opp i bygg- og anleggsbransjens dokumentasjonsjungel.

Publisert Sist oppdatert

– Utfordringen med bygningsdokumentasjon fremstår i dag som et irritasjonsmoment som det brukes mye tid på. Her er Findable et bidrag til å redusere kostnader og ressursbruk, samt ruste bygg og anleggsbransjen til å levere bedre til byggherre. Det er en problemstilling få aktører har tatt tak i, sier Jan Fossgård, direktør i Construct Venture, i en pressemelding.

Construct Venture er én av tre investorer som nå skyter kapital inn i norske Findable. Med på laget får de også Kompas Venture Capital og Malling & Co Venture. Til sammen går de inn med 20 millioner kroner.

I skyen

Findable har utviklet en skybasert tjeneste som bruker kunstig intelligens for å lese og automatisk sortere FDV-bygningsdokumentasjon (forvaltning, drift og vedlikehold). Formålet med løsningen er å automatisere og effektivisere denne prosessen betydelig.

Dokumentasjon er ofte en tidkrevende jobb som det ikke blir tatt tak i, men den er veldig verdifull. Mye er lovpålagt, og den er nødvendig for effektiv forvaltning. Dokumentasjonen er selve bruksanvisningen for bygget. Den er også avgjørende for problemfrie transaksjoner, bærekraft og sertifiseringer. Manglende tilgang til dokumentasjon er i dag en av de største flaskehalsene når det kommer til ombruk. Her mener Findable de kan gjøre et reelt bidrag.

Finner tidstyver i BA-bransjen

Findable ble etablert i Oslo i 2020. Løsningen deres skal digitalisere og automatisere prosessen som gjøres rundt bygningsdokumentasjonen for nybygg, samt FDV-dokumentasjon for eksisterende bygg. Løsningen erstatter manuelt arbeid ved å bruke kunstig intelligens til å sortere dokumentasjonen. Avansert søkefunksjonalitet gjør det også enklere å finne informasjon inne i dokumentene.

– Enkelt forklart så bruker vi tilsvarende teknologi som automatisk sorterer fotoalbum basert på ansiktsgjenkjenning. Vi bruker den på dokumenter istedenfor ansikter. Slik kan vi automatisere arbeidet. Systemet vårt leser flere språk, og tilnærmer seg dokumenter slik vi mennesker gjør det: Vi kan se hva som er overskriften, eventuelle bilder og tegninger, og konkluderer raskt med hva dokumentet viser, forklarer Findable-sjef Fredrik H. Wisløff.

Han er strålende fornøyd med å få med seg de tre investorene på laget.

– Vi har nå fått med oss det perfekte laget med investorer for å bygge videre og skalere opp. Vi ser nå muligheten til å bygge noe stort og meningsfullt som løser et reelt problem og vil ha en positiv effekt på bærekraft, sier Fredrik H. Wisløff.