TRE NYE: Fra venstre Canon Powershot GX 9, Canon Powershot GX 5 og Canon EOS M10 med det nye og mer kompakte kit-objektivet. (Foto: Canon)
TRE NYE: Fra venstre Canon Powershot GX 9, Canon Powershot GX 5 og Canon EOS M10 med det nye og mer kompakte kit-objektivet. (Foto: Canon)

Canon satser på små ekspertkameraer

Kompakte kameraer med profesjonell ytelse er trenden nå, sier Canon og lanserer tre nye kameraer.

– Canon satser på å bygge opp en stor serie av kompakte kameraer med profesjonell ytelse, sier produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge.

To av de tre nykommerne som Canon lanserer nå, er bygd rundt 1-tommes bildesensorer, som er en mellomting mellom de fingernegl-små sensorene i tradisjonelle kompaktkameraer og APS-C-sensorene som sitter i et flertall av digitale speilreflekskameraer.

Eksempler på 1-tommes kameraer som finnes på markedet i dag, er Nikon 1-serien, Sony RX100-serien og Canons eget Powershot G3 X-kamera.

Nyhetene

De to nye 1-tommes-kameraene som Canon lanserer nå, er Powershot G5 X og Powershot G9 X.

I tillegg kommer Canon med et nytt kamera i EOS M-serien, Canon EOS M10.

Endelig utvider Canon også objektivutvalget i denne kameraklassen, som konkurrerer i klassen for speilløse systemkameraer, altså med utskiftbar optikk. Konkurrentene her er ikke minst Panasonic og Olympus med sine Micro Four Thirds-kameraer, en brikkestørrelse som er litt under APS-C-størrelsen i Canon EOS M-kameraene.

Canon lanserer også ny optikk i denne klassen. Det er interessant, for Canon har høstet kritikk nettopp for sin nølende satsing i dette produktspekteret.

G5 X

Det nye Canon Powershot G5 X ser ut som et krympet speilreflekskamera og har til og med innebygd elektronisk søker, noe som Canon ikke har vært særlig slepphendt med på sine kompakte kameraer i senere år.

Små kameraer med profesjonell ytelse er attraktive nå, ifølge produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge. (Foto: Toralv Østvang)
Små kameraer med profesjonell ytelse er attraktive nå, ifølge produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge. (Foto: Toralv Østvang)

G5 X er åpenbart et kamera som frir til folk som har en del speilreflekserfaring, men som innser at de går glipp av mange gode bilder fordi de ikke orker å bære med seg sine digitale speilreflekskameraer og all den tunge optikken.

Med G5 X kan de opprettholde den gode fotograferingsopplevelsen uten fare for å få skulderen ut av ledd på grunn av tung fotobag. Vårt førsteinntrykk fra en kort pressevisning av kameraet er at den elektroniske søkeren gir nettopp den fotograferingsopplevelsen som kravstore entusiastfotografer ønsker.

Det gjenstår imidlertid å se om bildekvaliteten fra én-tommes-brikken innfrir. Kommende tester vil vise hvor godt brikken greier å utnytte optikken i G5 X.

Zoomomfanget i det innebygde objektivet tilsvarer 24-100 mm, med en lysstyrke på forholdsvis imponerende f/1,8 i vidvinkelmodus, noe som forteller at kameraet også er anvendelig i svakt lys.

I tillegg er den høye lysstyrken interessant for dem som ønsker å eksperimentere med dybdeskarpheten, som generelt kan være et problem med små bildebrikker – og som ikke minst erfarne speilrefleks-fotografer er opptatt av.

G9 X

GX 9 er i større grad myntet på folk som er i ferd med å avansere fra kompaktkamera til kamera med høyere ytelse, men som ønsker å beholde den enkle betjeningen som de har vært vant til med sine kompaktkameraer.

Som G5 X har også G9 X en bildebrikke med oppløsning på 20,2 megapiksler netto, i formatet 3:2, som er i samsvar med hva digitale speilreflekskameraer i APS-C-klassen operer med, i motsetning til 4:3-proprosjonene i Micro Four Thirds-klassen.

Zoomobjektivet har brennvidde tilsvarende 28-84 mm, altså 3x zoom, og kameraet har et lysstyrkeomfang på ISO 125-12.800, det samme som G5 X. Objektivets lysstyrke er noe svakere enn på G5 X-kameraet, f/2.0 i vidvinkelmodus.

Ny optikk

Mens både Powershot G5 X og G9 X kommer med innebygd zoomoptikk, er EOS M-serien basert på utskiftbar optikk, og sammen med EOS M10 lanserer Canon et nytt kit-objektiv for denne kamerafamilien.

Med EF-M 15-45 f/3.5-6.3 IS STM kommer Canon endelig med et skikkelig kompakt og sammentrykkbart objektiv til EOS M-kameraene, med en vekt på bare 130 gram. Brennvidden tilsvarer 24-72 mm omregnet til vanlig 35-mm-format.

STM-betegnelsen i objektivnavnet viser at objektivet hører hjemme i Canons familie av zoomobjektiver som gir jevn og nærmest lydløs fokusering når man bruker kameraet til å ta opp video.

Vi kommer tilbake med oppdatert informasjon om priser og tilgjengelighet på de nye Canon-kameraene.