MEGAPIKSELRACET: Canon ligger i fremste rekke i kampen om å utvikle høyoppløselige bildesensorer. Her er den nye bildebrikken på 250 megapiksler. (Foto: Canon) 
MEGAPIKSELRACET: Canon ligger i fremste rekke i kampen om å utvikle høyoppløselige bildesensorer. Her er den nye bildebrikken på 250 megapiksler. (Foto: Canon) 

Klar med 250 megapiksler

Canon har utviklet en bildebrikke med oppløsning på hele 250 megapiksler. 

Foreløpig er det ikke utviklet noe kamera for bildebrikken, annet enn en prototyp for å teste brikken, som er i APS-H-format med størrelse på cirka 29,2 x 20,2 millimeter.

Med prototyp-kameraet tok Canon-ingeniørene bilder av et fly på cirka 18 kilometers avstand, og bildene ble skarpe nok til at man kunne identifisere bokstavene på siden av flykroppen. Opptakene ble gjort med en kombinasjon av optisk og digital zoom.

Ifølge Canon har CMOS-brikken flere piksler enn noen annen bildebrikke på markedet med størrelse som er mindre enn 35 mm-fullformatbrikke.

Lynrask signalavlesing

Så stort antall piksler på en CMOS-brikke vil normalt føre til signalforsinkelser og tidsavvik, men Canon har greid å få i stand en signalavlesingshastighet på 1,25 milliarder piksler i sekundet takket være kretsminiatyrisering og forbedret signalprosesseringsteknologi. Den nye brikken kan ta video med fem bilder i sekundet med høyt pikselantall, ifølge pressemeldingen fra Canon.

Oppløsningen på videoopptakene fra brikken er omtrent 125 ganger høyere enn Full HD-video på 1920 x 1080 piksler og cirka 30 ganger så høy som 4K-video på 3840 x 2160 piksler. Dette gir muligheter til kraftig beskjæring og forstørrelse av videobilder uten at det går ut over bildeoppløsningen eller skarpheten.

Nå kommer riktignok ikke brikken i vanlige kameraer med det første. Ifølge Canon er brikken først og fremst myntet på overvåkningsutstyr, måleinstrumenter med ultrahøy oppløsning og annet industrielt utstyr.