SIMULERING: Canon ønsker innpass i miljøer der man jobber med simuleringer, fargegradering og andre krevende oppgaver med sine 4K-projektorer. (Foto: Canon)

Canon satser høyt med 4K-projektorer

Canon er på banen med 4K-projektorer og satser høyt over det vanlige bedriftsmarkedet. Målgruppen omfatter blant annet flysimulatorer.

Canon lanserer nå en ny 4K-projektor under navnet Xeed 4K600STZ. Den er storebror til 4K500STZ, som har vært på markedet en stund og som ifølge Prisjakt.no koster nærmere 370.000 kroner.

Den nye Xeed 4K600STZ-modellen kommer ikke i salg før til våren, og Canon Norge har derfor ikke noen veiledende pris på den ennå. Men etter det PC World Norge forstår, blir prisen trolig liggende på rundt 650.000 kroner.

Dette er jo langt over prisene for hjemmekino-markedet, der man kan få 4K-projektorer fra rundt 50.000 kroner. De ivrigste hjemmekino-entusiastene betaler gjerne et sekssifret beløp for en god 4K-hjemmekinoprojektor i dag, men det er fortsatt langt igjen opp til det prisnivået som Canon har lagt seg på for sine 4K-projektorer.

Scandinavian Photo er blant forhandlerne som markedsfører 4K500STZ-modellen og sier den er spesielt myntet på simuleringsmiljøer, museer og bedrifter som jobber med design.

I startfasen

Canon er ennå helt i startfasen med å levere 4K-projektorer i det norske – og europeiske – markedet, opplyser produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge til PC World.

– Mens andre har levert 4K-projektorer for film- og kinomarkedet, er vårt fokus i første omgang simulatorer, CAD- og 3D-modellering og ikke minst gradering, altså fargekorreksjon til film og bilder, fremholder Sliper.

DYR 4K-PROJEKTOR: Canon Xeed 4K600STZ vil trolig koste rundt 650.000 kroner når den kommer på det norske markedet til våren. (Foto: Canon)

Ifølge Canon Norge kan selskapets 4K-modeller selvfølgelig brukes i styrerom, konferansesentra og lignende miljøer, men prisnivået og ytelsen på de nåværende highend-modellene vil nok begrense denne bruken, innser selskapet.

Fly og trafikk

Markedssegmentene som Canon satser på med sine nye 4K-projekter, omfatter altså simulatorer for både flytrafikk og biltrafikk. Flysimulatorer har vi hørt om lenge, men nå begynner simulatormiljøer også å komme inn i opplæring innen trafikkvirksomhet på bakkeplan.

Slike simulatorer krever detaljert gjengivelse for at landskap og veier skal oppleves som realistiske, og spesielt for flysimulatorer er høy oppløsning og høy kontrast en kritisk faktor.

Etterspurt i DAK-miljøer

Computer-Aided Design (CAD) – eller datamaskin-assistert konstruksjon og design (DAK), som det gjerne heter på norsk – er et annet område der Canon ser markedsmuligheter for sine 4K-projektorer. Xeed 4K600STZ dekker sRGB-fargerommet i tillegg til fargerom-anbefalingene BT.709 (HD-kringkastingskvalitet) og BT.202 (4K-kringkastingskvalitet).

I tillegg vil Canon markedsføre disse 4K-projektorene mot høyere utdanning, der stadig mer av lærematerialet for universitetene nå blir tilgjengelig i 4K, samt museer, besøkssentra og turistattraksjoner som ofte krever at projektorene er i drift 24 timer i døgnet.

Medisinske miljøer og avanserte foto- og videomiljøer ønsker også projektorer av høy 4K-kvalitet, ifølge Canon.

 Tekniske data

Xeed 4K600STZ har 4K-oppløsning på 4096 x 2400 piksler og er utstyrt med en laser-fosforlyskilde på 6 000 lumen. Levetiden på lampen er oppgitt til opptil 40.000 timer i økomodus. Canons optiske system – AISYS (Aspectual Illumination System) – byr på kontrastforhold på 4000:1 og dynamisk kontrast på 10000:1.

Projektoren har fire DVI-D- og to HDMI 2.0-innganger. Dette gjør det mulig å projisere høykvalitetsinnhold fra en rekke 4K-kilder med 60 Hz – med en enkelt HDMI-kabel og tilnærmet umiddelbar responstid på 16,6 millisekunder. Projektoren byr på en rekke nettverksfunksjoner og fjernbetjeningsmuligheter.

4K-zoomobjektivet har 1,3x zoom og fast f/2,6 blenderåpning. Med avstandsforhold på 1,0–1,3 kan man projisere et 120 tommer stort bilde fra en avstand på 2,7 meter.