Foto: Apple

CarPlay tar over bilen

iOS 16 med CarPlay viser vei for Apples planer i bilen - og en egen bil?

Denne uken startet Apples utviklerkonferanse.

Og under WWDC er det alltid operativsystemene for selskapets platformer som vises frem: Nytt macOS, nytt iOS for mobile enheter, nytt tvOS, nytt watchOS, og nytt homepodOS.

Men selv om iOS er for mobile enheter - iPadOS er strengt tatt en del av dette - så inneholder iOS også bindeleddet til bilen: CarPlay.

Endog: CarPlay, med eller uten ledning, er først og fremst en måte å ta over medie-senteret i bilen på - inkludert musikk, podcaster, lydbøker, meldinger, og navigasjon. Men med nye CarPlay, som mest bare ble teaset, kan systemet ta over hele bilen.

Det betyr alt fra kontrollere klimaanlegget til ta over kjørecomputeren og vise hastighet, turteller, speedometer, og så videre. Apple har mange partnere blant bil-produsentene (som Mercedes, Honda, Acura, Audi, Porsche, Volvo, Land Rover, Jaguar, Polestar, Nissan, Renault, Lincoln og Ford), og mye av det som er nytt som selges på bilfronten i USA har støtte for CarPlay på et vis allerede idag, så om partene samarbeider så er det vel bare fantasien som setter grenser.

Vil de det? Det gjenstår å se. Kanskje det er bare de flotteste modellene som får komplett integrasjon. Kanskje Apple vil stille krav til hvordan hele denne konsollen vil bli seende ut? Eller kanskje bil-firmaene føler seg truet og nekter å slippe et teknologi-selskap til? Eller kanskje det hele bare er et frampeik til det myteomspunnene Project Titan: Apples egen bil?

Via Car & Bike