SEXY: HP betegner den nye HP Elitebook Folio G1 som en sexy ultraportabel PC. (Foto: IDG)
SEXY: HP betegner den nye HP Elitebook Folio G1 som en sexy ultraportabel PC. (Foto: IDG)

HP markerer revir på CES

Nye HP Inc. bruker CES-messen i USA til å fremme sin nye profil og presentere sin nye utfordrer av Apples Macbook Air som «sexy».

Dette skriver IDGs nyhetstjeneste i en nyhetsmelding fra den store elektronikkmessen i Las Vegas.

Som kjent ble HP for kort tid siden splittet opp i to selskaper: HP Inc., som er leverandør av PC-er, skrivere og tilhørende utstyr til forbruker- og bedriftsmarkedet, og Hewlett Packard Enterprise, som er innrettet mot større bedrifter og offentlig virksomhet.

CES-messen er en arena for HP Inc. til å profilere seg ved inngangen til 2016.

Like før åpningen av messen lanserte HP Inc. sin nye bærbare HP Elitebook Folio G1. Den tynne PC-en er myntet på dem som trenger godt verktøy til vanlig kontorarbeid mens de er på farten.

– Sexy

HP selv betegner den nye bærbare som «sexy».

– HP ønsket å skape en enhet som er så sexy at forbrukerne gjerne vil ha den, men som samtidig byr på den sikkerheten og holdbarheten som IT-avdelingen forlanger, sa Mike Nash i HP-ledelsen da PC-en ble lansert.

Ifølge IDGs nyhetstjeneste er det åpenbart at HP Elitebook Folio G1 er designet som en direkte konkurrent til Apples Macbook Air.

 Elitebook Folio G1 har i utgangspunktet ingen egenskaper som er direkte revolusjonerende, men maskinen har alt man trenger fra en ultraportabel bærbar PC når man er på farten, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Til Norge i mars

– Jeg regner med at vi leverer Elitebook Folio G1 fra mars i Norge, svarer sjefen for HP Inc. i Norge, Verner Hølleland, på forespørsel fra Computerworld.

I MARS: HP Elitebook Folio G1 kan ventes i Norge i mars, sier Verner Hølleland hos HP Inc. (Foto: Toralv Østvang)
I MARS: HP Elitebook Folio G1 kan ventes i Norge i mars, sier Verner Hølleland hos HP Inc. (Foto: Toralv Østvang)

Norske priser er foreløpig ikke klare, men etter det Computerworld har grunn til å tro, vil startprisen trolig bli liggende på rundt 10.000 kroner.

Tynn

Det første man legger merke til med den nye HP-maskinen, er naturligvis at den er tynn. Sannsynligvis tynnere enn Macbook Air.

Apple tar høyde – bokstavelig talt – for at Macbook Air har en form som gjør den spesielt tynn i forkant og oppgir i spesifikasjonene tykkelsen som fra 0,3 til 1,7 cm. HP oppgir på sin siden tykkelsen til Elitebook Folio G1 til 1,2 cm.

Formodentlig betyr dette at maskinen 1,2 cm tykk på det tykkeste punktet, selv om HP ikke har spesifisert dette, skriver IDGs nyhetstjenste.

HP hevdet i januar i fjor at forgjengeren HP Elitebook 1020 da var verdens tynneste ultrabærbare forretnings-PC. Nå sier HPs Benoit Bonnafy at nye Elitebook Folio G1 er verdens tynneste og letteste maskin i business-segmentet.

Vekten på den nye modellen er oppgitt til i underkant av 1 kg. 

Den nye HP Elitebook-maskinen er også litt smalere og mindre dyp enn 13,3-tommersutgaven av Macbook Air, men det er som ventet i og med at skjermstørrelsen er mindre, på 12,5 tommer.

I basiskonfigurasjonen kommer nye Elitebook Folio G1 med en 12,5-tommers skjerm som ikke er berøringsfølsom, som har 1080p-oppløsning og en pikseltetthet på 352 piksler per tomme.

Det vil også komme modeller med berøringsfølsom skjerm med oppløsning på henholdsvis 1080p og 4K-oppløsning på 3840 x 2160 piksler.

Maskinen drives av en Intel Core m5-6Y54-prosessor med klokkefrekvens på 1,1 GHz. Macbook Air har til sammenligning en 1,6 GHz Intel Core i5-prosessor, men det er en prosessor fra Intels forrige generasjon. Begge kan imidlertid skilte med turbo-boost på opptil 2,7 GHz.

Standard internminne på HP-maskinen er på åtte gigabyte, og lagringsminnet er en SSD på 128 GB. Apple-maskinen har bare fire gigabyte minne i standardutgaven, selv om maskinen kan bestilles med åtte gigabyte minne. Macbook Air benytter dessuten PCIe som forbindelse til SSD-en, mens HP Elitebook Folio G1 benytter SATA-grensesnitt, noe som kan bety at Apple-maskinen har noe raskere lagringsytelse, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

USB-C

For tilkoblinger byr HP på to USB-C-porter som er kompatible med Thunderbolt 3, Wi-Fi-standardene 802.11a/b/g/n/ac og Bluetooth 4.2.

Apple har til sammenligning Thunderbolt- og USB 3-porter på sine Macbook-Air modeller – to av hver.

Det er fjorårets Macbook – uten Air i navnet – som har fått USB-C-port, men bare én, ikke to, som på HP Elitebook Folio G1.

HP Elitebook Folio G1 leveres enten med Windows 10 Home eller Windows 10 Pro.

Tastaturet er bakbelyst, og styreflaten kan betjenes med ulike fingerbevegelser – gestures.

Skjermen har en åpningsvinkel på 180 grader, noe som gjør det enkelt for flere å samarbeide og dele skjermbildet.

Videre har HP alliert seg med Bang & Olufsen for, ifølge HP,  å få en presis og god lydopplevelse både for personlig og forretningsmessig bruk. Maskinen har fire høyttalere.