WHEN IN VEGAS: ... må man selvfølgelig ta turen innom CES!
WHEN IN VEGAS: ... må man selvfølgelig ta turen innom CES!

Sett på CES 2023

Den organiserte galskapen, bedre kjent som CES, er over for denne gang. I år var messen tilbake i storform. Etter to år med pandemi kunne produsentene endelig vise frem det nyeste nye gjennom pressekonferanser og messedager i Las Vegas.

Publisert
TILBAKE I STORFORM: Etter to år med pandemi og noe færre besøkende, var det endelig duket for en storslagen messe i 2023.
TILBAKE I STORFORM: Etter to år med pandemi og noe færre besøkende, var det endelig duket for en storslagen messe i 2023.

16 shades of grey

Du er kanskje vant til at produsentene skryter over stadig mer fargerike skjermer når de lanserer nye smarttelefoner? Vel, her går kinesiske Hisense mot strømmen.

Elektronikkprodusentens nyeste smarttelefon, Hi Reader Pro, har nemlig et 6,1 tommers såkalt «E-ink» touch display. Altså noe ala det man finner i lesebrett - der formålet er at skjermen skal ligne mest mulig på papir.

Smarttelefonen fra Hisense skal bruke minimalt med strøm. Selskapet garanterer god lesbarhet i direkte sollys, og telefonen skal være meget behagelig å lese på generelt.

Her finnes det dog ingen farger, kun 16 forskjellige nyanser av grå. Hisense har rett og slett gått tilbake til svart/hvitt.

Ny teknologi fra Google

Polestar-biler vil dra nytte av forbedringene og nyvinningene som Google presenterte på CES 2023.

Planen er blant annet at Polestar 3 skal være første bil på markedet med Googles nye høyoppløselige kart.

Høyoppløselige kart (HD map) er svært nøyaktige, med detaljer som tradisjonelle kart vanligvis ikke inneholder. Det økte detaljnivået skal forbedre identifiseringen av kjørefeltmarkeringer, veiskilt og andre lokaliseringsobjekter.

– Googles nye høyoppløselige kart bygger på vår lange historie med å kartlegge verden, og er utviklet spesielt for kjøretøysindustrien. Vi er glade for å fortsette samarbeidet med ledende bilprodusenter som Polestar for å forbedre sikkerheten og komforten til sjåfører, sa Jørgen Behrens, VP og daglig leder i Geo Automotive hos Google.

Selvkjørende barnevogner med app og vuggefunksjon

Så hva så med en elektrisk barnevogn - det skulle vel fortjene dagens lys? Kanadiske Glüxkind Ella AI stroller er en slik CES-nyhet som kanskje har noe for seg. At den har elektrisk assistert fremdrift gjør at det blir enklere å få den opp de tunge motbakkene.

Faktisk er den smart nok til å kunne kjøre selv, i hvert fall langs amerikanske fortau mellom gressplener i forstedene - det hjelper sikkert på gjenkjenningen av kjørebanen. Da kan du ha poden på armen, mens vognen tar hånd om seg selv.

Den har også andre finesser som automatisk bremsing i bratte nedoverbakker, eller en automatisk vuggefunksjon (takket være el-motorene) for å gi den gode søvnen. Og til sistnevnte kan du også få hjelp av en hvit støy-generator, akkurat som de voksne har en egen app for.

Foto: Glüxkind
Foto: Glüxkind


Nytt til dassen

Skal vi tro noen av nyhetene som ble vist frem på CES så er vi ikke lenger fornøyd med å måle puls, skritt eller søvn. Nå skal vi gå dypere til verks.

Helseteknologi-selskapet Withings kunne presentere sin U-Scan på CES. U-scan er designet for å legges i toalettskålen og dermed gi brukeren en håndfri tilgang til urinanalyse uten å måtte fange opp urinet i kopp eller på strimler. Den oppladbare U-Scan-leseren kan nemlig skille mellom spylevann og urin og dermed samle inn de dråpene den trenger. Resultatet av urinanalysen kan leses av i selskapets Health Mate-app. Hver påfølgende skylling av toalettet renser systemet, og tilbakestiller U-Scan slik at duppedingsen er klar for neste urinprøve.

Ikke nok med det. Du kunne også finne SZM, Special Zone Master, på CES. SZM skal kunne ta en visuell analyse av avføringen din, og via blant annet form og farge, og også tidsbruk, få en oversikt over tingenes tilstand. For eksempel om du er forstoppet. SZM skal også kunne oppdage tilstedeværelse av blod.

"Bare ved å se nærmere på avføringen, kan vi finne de første tegnene på et helseproblem og iverksette tiltak før det er for sent", kunne selskapet opplyse om i sitt markedsføringsmateriell.

Vi anbefaler uansett å ta helsesjekken hos legen.