SAKSØKT: Det er ikke Tyrion Lannister i Game of Thrones som er saksøkt, men forfatteren av bøkene "A song of Ice and fire", historien bak GOT, som sammen med en rekke andre amerikanske forfattere har saksøkt OpenAI. (Foto: HBO)

Forfatteren av Game of Thrones saksøker ChatGPT-eier OpenAI

De amerikanske forfatterne George RR Martin og John Grisham er blant 17 forfattere som saksøker ChatGPT-eieren OpenAI over påstander om at deres opphavsrett ble krenket for å trene systemet.

George RR Martin er spesielt kjent for de fleste gjennom sin bokserie «A Song of Ice and Fire», som dannet utgangspunktet for HBO-serien Game of Thrones.

Martin og Grisham er tilknyttet bransjeorganisasjonen «Authors Guild», hvor også kjente forfattere som Jonathan Franzen, Jodi Picoult og George Saunders er med.

Det er også Authors Guild som har levert søksmålet på vegne av medlemmene mot OpenAI. I søksmålet hevder de at forfatternes bøker ble brukt uten deres tillatelse til å trene ChatGPT.

Det skriver BBC og en rekke andre medier.

150.000 dollar

ChatGPT og generativ kunstig intelligens er språkmodeller som lærer gjennom å analysere massive mengder data, ofte hentet fra nettet.

OpenAI har sagt, ifølge BBC, at de respekterer forfatteres rettigheter og mener at «de burde dra nytte av AI-teknologi».

Saken er lagt frem for Federal Court på Manhattan, New York.

Det går frem av søksmålet at de beskylder OpenAI for å engasjere seg i «systematisk tyveri i stor skala».

På siste side av søksmålet, går det frem at saksøkerne krever 150.000 dollar i kompensasjon for hvert krenket arbeid. Dette går frem som et alternativ til en vurdering av faktiske skader kontra fortjeneste.

Søksmålet kommer i bakkant av lignende rettslige skritt tatt av komikeren Sarah Silverman i juli, samt et åpent brev signert av forfattere som Margaret Atwood og Philip Pullman samme måned, som også ba AI-selskaper om å kompensere dem for bruk av deres arbeid.

– Vi har produktive samtaler med mange skapere over hele verden, inkludert Authors Guild, og har samarbeidet for å forstå og drøfte deres bekymringer angående AI, sier en talsperson for OpenAI ifølge BBC. – Vi er optimistiske med tanke på at vi vil fortsette å finne gjensidig fordelaktige måter å samarbeide på, la talspersonen til.

AI som erstatter mennesker?

Ved siden av å påpeke at språkmodellene har lært av tekster fra opphavsrettsbeskyttede bøker, trekker de også frem en bredere bekymring i mediebransjen. Den handler om at denne typen teknologi «erstatter menneskeskapt» innhold.

Patrick Goold, lektor i jus ved City University, sier til BBC News at selv om han kunne ha sympati for forfatterne bak søksmålet, tror han det er usannsynlig at det ville lykkes, og sa at de først må bevise at ChatGPT har kopiert og duplisert arbeidet deres.

­– De er egentlig ikke bekymret for opphavsrett, det de er bekymret for, er at AI er en jobbdreper, sier han, og sammenlignet bekymringene med det manusforfattere for tiden protesterer mot i Hollywood.

– Når vi snakker om AI-automatisering og erstatning av menneskelig arbeidskraft, er det rett og slett ikke noe opphavsrett kan løse, mener han.

– Det vi må gjøre, er å gå til parlamentet og kongressen og snakke om hvordan AI kommer til å erstatte kreative kunstarter og hva vi må gjøre med det i fremtiden, la han til.