MÅ STYRKES: Sikkerhetsrisikoen ved e-post og tilhørende tjenester er økende, melder NSM, og anbefaler styring av sikkerheten til Exchange og Office 365. (Ill: Pixabay)
MÅ STYRKES: Sikkerhetsrisikoen ved e-post og tilhørende tjenester er økende, melder NSM, og anbefaler styring av sikkerheten til Exchange og Office 365. (Ill: Pixabay)

Hancitor-trusselen øker i Norge

Skadevaren Hancitor, som installerer banktrojanere og gisselprogramvare på infiserte maskiner, fyker oppover på trussel-listene – også i Norge.

Februar-statistikken fra sikkerhetsselskapet Check Point Software Technologies er nå klar og viser at den beryktede skadeprogramvaren Hancitor, som også går under navnet Chanitor, har tredoblet sin utbredelse i løpet av den siste måneden.

For første gang er Hancitor kommet inn på listen over de fem mest ettersøkte skadevarefamiliene på globalt plan etter å ha gjort et hopp på hele 22 plasser oppover på listen siden måneden før.

Nummer seks i Norge

Også norske brukere må nå beskytte seg mot den skadelige programvaren, som allerede er hoppet opp på sjetteplass på listen over de mest utbredte skadevarene som rammer norske datamaskinbrukere.

Hancitor spres særlig som et Office-basert makrovedlegg i phishing-epostmeldinger, og man bør være spesielt forsiktig med talemeldinger, faksmeldinger og fakturaer, advarer Check Point.

I noen systemer har hackere greid å smugle Hancitor inn forkledd som antivirus-programvare, melder sikkerhetsselskapet Barkly Protects.

Som vanlig er det botnet-programvaren Kelihos som ligger på toppen av trussellisten både globalt og i Norge, ifølge Check Point. Bitcoin-tyveri og spam-spredning er det som denne programvaren særlig brukes til.

På de neste plassene på den norske listen finner vi gamle kjenninger som Hackerdefender, Cryptowall, Rookieua og Cryptolocker, før den nevnte Hancitor hopper opp på sjetteplassen.

Tre plasser ned

Norge sank tre plasser på listen over land som ble hardest angrepet av skadelig programvare i februar, ned fra 63. til 66. plass. For så vidt positivt, men en ganske beskjeden bevegelse fra måneden før, da Norge gikk hele 19 plasser nedover på listen.

De mest risikable områdene er fortsatt land i det vi gjerne kaller den tredje verden. I februar ble listen toppen av Zambia, Malawi og Cambodia.