SIKKERHET:

Tastatur. (Foto: Unsplash).
PDF: De fleste anser dette som et ufarlig og sikkert filformat. Men det er det altså ikke. (Foto: Unsplash).

Stadig flere cyberangrep i Norden skjer via PDF-filer

Skadelig innhold i PDF-filer som kan lure tradisjonelle sikkerhetsløsninger er relativt enkelt å lage i dag.

Ny statistikk fra it-sikkerhetsselskapet Check Point Software viser at de siste 30 dagene har 52 prosent av all skadevare som sendes via e-post i Norden vært i PDF-format. Gjennom hele 2023 sto skadelige PDF-filer for 20 prosent av alle cyberangrep, opp fra 16 prosent i 2022.

Det er en utfordring å beskytte mot skadelige PDF-filer fordi det er relativt enkelt for en angriper å skjule skadelige URL-adresser, koder og annet innhold i dokumenter. Selv om tradisjonelle sikkerhetsløsninger skanner dokumentene og ser etter kjente angrep, kan det innebygde materialet fortsatt gå uoppdaget.

– At denne typen angrep fortsetter å øke i den takten de gjør, er et tegn på at det fungerer for nettkriminelle, sier Mats Ekdahl, sikkerhetsekspert i Check Point Software, i en pressemelding.

– Et vellykket angrep kan føre til tyveri av data som så kan brukes til ulike formål eller selges videre. Derfor er det viktig for organisasjoner å ha moderne systemer som beskytter deres sensitive data og deres ansatte.