15 ÅR MED CITRIX: Bjørn Riiber var med på å danne Citrix User Group Norway i 2001. Nå gleder han ser til å feire 15-års jubileum på konferansen Cugtech i Strømstad. (Foto: Kenneth Christensen)

Feirer 15 år med Citrix-treff

Citrix User Group i Norge har holdt på i hele 15 år. Jubileumet feires i Strømstad om en knapp uke.

I 2001 dannet en gruppe virtualiseringsinteresserte it-profesjonelle brukergruppen Citrix User Group Norway (CUGN) som en uavhengig, ikke-kommersiell og teknisk forening. Målet er å samle kompetanse innenfor området "sentraliserte it-systemer", i hovedsak basert på Citrix Systems sine produkter og relatert tredjeparts-teknologi.

Foreningen har siden oppstart arrangert to brukerkonferanser i året, Cugtech Vår og Cugtech Høst, begge avhengig og basert på frivillig dugnadsarbeid.

For årets vårkonferanse slår foreningen litt ekstra hardt på stortromma, og feirer at det er gått hele 15 år siden oppstarten.

Fokuserer på teknologien

Bjørn "Lillebjørn" Riiber jobber til daglig i Citrix og var med på å starte CUGN for 15 år siden. Han er stolt over at brukergruppa har klart å holde seg uavhengige av selskaper og at konferansene holder en høy faglighet der utvikling og erfaring er det som er viktig. Mange bruker konferansen for å lære av andre og hverandre.

- Vi inviterer folk til å fortelle "deres egen historie", ikke slik som i gamle dager da de gjerne ble styrt av forskjellige Citrix-kontorer rundt om. Da ble det gjerne mye marketing og salg, forteller Riiber.

- Kommer du med salg her, så blir du bua ut, legger han til.

Det var en kort periode da CUGN prøvde å arrangere konferansen slik Citrix selv gjerne ville ha det, men det var ikke like populært. Dette er tross alt en brukergruppe for Citrix og relatert teknologi, og det er det tekniske som interesserer. Ikke salg og markedsføring.

Ett unntak er naturlig nok nyheter fra Citrix, som ikke pleier å være så veldig teknisk. Men det er slik som er nyttig å vite når man jobber med disse produktene, og det er som regel bare en veldig liten del av programmet. Konferansene skal være faglige og hyggelige.

Stemmer på foredrag, støtte fra toppen

Medlemmene får selv velge hva som skal stå på programmet, og tre medlemmer som jobber med å lime det hele sammen til et solid program.

- Vi lista opp alle de 86-pluss tidligere foredragsholderene, og alle medlemmene fikk ti stemmer hver. De ti foredragsholderene som fikk flest stemmer ble invitert. Ni av de ti kommer, sier Riiber.

Dette viser hvilken status CUGN har blant Citrix-folket rundt om i verden, mener han. Toppledelsen i selskapet, blant andre Brad Peterson, har deltatt flere ganger.

- Og han elsket det! Her kan han være geek tvers igjennom, forteller Riiber.

Mark Templeton er en annen fan av den norske brukergruppa. Han har ikke vært med i egen person før, men han lager en velkomst-video. Det første forsøket ble på halvannen time, som dessverre ble litt langt.

Blant innleggene Riiber selv gleder seg til er Douglas Brown, som var med på å utvikle Citrix helt i begynnelsen, og Shawn Bass fra Vmware.

- Jeg gleder meg til Douglas Brown sitt tilbakeblikk. Han skal holde keynoten og snakke om historien til Citrix. Jeg gleder meg til den, det blir en nostalgireise, sier Riiber.

Legger adgangskortet igjen på rommet

Det er viktig at alle skal føle seg hjemme på Cugtech, om du er fra nord i landet, sør, vest eller til og med fra Sverige. Selv Bass fra Vmware er blant venner på den nær 200-mann store konferansen. 

- Det er familiestemning her, og han er en av familien, sier Riiber og smiler.

Hvert år er det også noen nye fjes, og andre som savnes fra i fjor. Noen ganger har ikke selskapet råd til å sende de vanlige fem-seks personene på konferansen, og det merkes.

- Det er vel 20-30 nye hvert år. Vi har alltid en håndsopprekning, "hvem er nye her?", forteller Riiber. 

Dessverre er det fortsatt litt skjev fordeling mellom menn og kvinner, og det er vanlig med stor overvekt av mannfolk. Omlag ti prosent er kvinner. De som er med er veldig dyktige, men det burde vært flere, ifølge Riiber. Han bedyrer også at det aldri har vært noen skandaler, selv med nesten 200 deltakere.

- Det er en fantastisk kultur, og det har aldri vært noe tull, selv når det konsumeres og det blir høy stemning. Det sosiale er ekstremt viktig. Det serveres litt drikke, men det går aldri på kompromiss med det faglige. Det er jo derfor folk kommer tilbake år etter år. Dette er høydepunktet for en del, mener Riiber.

I år blir det dessuten litt ekstra spesielt, siden det er 15-års jubileum og greier. Festen har alltid tema, som for eksempel "de glade 20-åra", Blues Brothers, cowboys og den slags. Alle gjør sitt for å få til gode kostymer, ifølge Riiber. I år blir intet unntak, og er muligens inspirert av vertsbyen Strømstad.

- Jeg gleder meg veldig til jubileumsfesten. I år har vi kostymetema fra Selskapsreisen, og de som kommer med buss fra Oslo får se filmen på veien ned, forklarer Riiber.

Underholdning og musikk blir det, med CUGN sitt eget husband Dos Mosquitos, og partybandet Haaks, et skikkelig partyband som står til Selskapsreisen-temaet. Strømstad kommer til å svinge av geek-speak og musikk 6. - 8. juni i år.

Mer informasjon og program ligger ute på Cugtech.no.