Holder et 30 år gammelt løfte

Oracle Openworld / San Fransisco: Skytjenester gjør Oracle i stand til å levere på et gammelt løfte til kundene.

Publisert Sist oppdatert

Om det ikke er skyen for absolutt alle pengene, så dreier likevel det aller meste seg om skyen for Oracle for tiden. Da gründer og nybakt styreformann Larry Ellison åpnet årets fest for over 60.000 databaseadministratorer og andre fagfolk fra hele verden, var det skyen som sto i fokus.

Det var en utpreget forventningsfull forsamling som ventet på Larry Ellisons åpningstale på årets utgave av Oracles samling for databaseentusiaster, Oracle Openworld.

Selv om Ellison har rundet 70 år, har gått av som toppleder av selskapet, og i dag «kun» er styreformann og teknologisjef i selskapet, er det ingen tvil om hvem som er som sjefen.

- Et vendepunkt

- 2014 var et travelt og svært viktig år for Oracle. Det har vært et vendepunkt, åpnet Ellison med.

Dette underbygget han med at selskapet har lagd store mengder med programvare for skyen i år, med særlig fokus på applikasjoner levert fra skyen. På dette området påberoper Ellison seg å være den største aktøren på markedet for skybasert programvare for profesjonell bruk. Det handler om bokstavelig talt hundrevis av applikasjoner som nå tilbys via skyen.

Deretter fortalte han at for noen år siden innså han at Oracle ikke hadde noe valg: Selskapet var nødt til å levere alle de tre hoveddisiplinene innenfor skybasert databehandling – Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) og Infrastructure as a Service (IaaS).

Dette for å holde et løfte Oracle hadde gitt sine kunder for over tretti år siden. Dette mente han kunne komme som en overraskelse på enkelte: - Det finnes videoopptak av meg da jeg snakket for tretti år siden, og jeg nevnte aldri skyen da, sa han.

PaaS løser problemet

Det er å levere Oracles kjerneteknologier som en tjeneste over nettet Ellison mener er dagens svar på et svært gammelt spørsmål. For å forklare bakgrunnen gjorde han et tilbakeblikk langt tilbake i tid, fra da Oracles databasemotor kjørte på minimaskiner fra Digital Equipment Corporation

- Da pc-en kom på markedet med sin klient/server-modell, ønsket kundene våre å flytte databasesystemene sine dit. «Det er ikke noe problem, bare skriv om systemene dine», sa vi. Det ønsket slett ikke kundene våre å gjøre, de ba oss om å bygge om databasemotoren vår for klient/server og gjøre den kompatibel, slik at de kunne flytte systemene og applikasjonene sine uten å endre på en eneste linje kildekode i sine systemer. Javel, sa vi, dette er vårt problem, og så lagde vi den løsningen, erindrer Ellison.

- Deretter kom neste generasjon, da tynne klienter i form av nettleseren dukket opp, med internettservere i bakkant. Og deretter kom skyen. Hele tiden har kundene våre bedt oss om å tilpasse oss nye generasjoner arkitekturer, og vi har holdt løftet vårt i over tretti år, sa han.

- Ved hjelp av en stor oppgradering av plattformen vår, er vi der nå. Vi kan nå flytte hvilken som helst Oracle-database til skyen uten at det er nødvendig å endre en eneste linje i kildekoden. Dette kan du gjøre med ett eneste tastetrykk, og databasen blir ikke bare flyttet, men den blir også modernisert.

- Dette har vært vårt løfte i over tretti år, og vi har jobbet svært hardt for å holde det. Nå, i 2014, er vi endelig der. Dagens store kunngjøring er en plattform i skyen som har fått en omfattende oppgradering. Om du lurer på hvorfor vi ikke gjorde dette i 2012, i stedet for nå i 2014, er forklaringen at dette var fryktelig vanskelig å få til, avsluttet Ellison.

Reise og opphold dekkes av Oracle.