RASKT TILBAKE: Takket være konvertering av gamle maskiner til Chrome OS var Nordic Choice Hotels raskt tilbake i drift etter virusangrepet i desember. (Foto: Nordic Choice Hotells)
RASKT TILBAKE: Takket være konvertering av gamle maskiner til Chrome OS var Nordic Choice Hotels raskt tilbake i drift etter virusangrepet i desember. (Foto: Nordic Choice Hotells)

Hotellkjede byttet operativsystem etter angrep

I desember ble Nordic Choice Hotels utsatt for et virusangrep. Da tok hotellkjeden en rask beslutning om å gå over til Chrome OS.

Publisert

I desember ble Nordic Choice Hotels rammet av et alvorlig virusangrep. Angrepet bestod av et aggressivt løsepengevirus som slo ut infiserte maskiner og krypterte dem. Hotellselskapet måtte raskt finne løsninger, og i løpet av bare 24 timer var det første hotellet operativt med Chrome OS fra Google.

Gjennom de neste to dagene ble 2.000 maskiner konvertert overalt i selskapet, som består av 212 hotell i fem ulike land.

– Vi hadde allerede et pågående pilotprosjekt, satt i gang av en av våre medarbeidere som kom opp med forslaget om å konvertere våre eksisterende Windows-maskiner til Chrome OS. Vi hadde et behov for å fornye en større del av maskinparken, men ved å konvertere dem kunne vi både spare kostnader og utslipp, samtidig som vi økte sikkerhetsnivået i selskapet. Så da vi plutselig måtte håndtere virusangrepet, ble det avgjort på sekunder å satse alt og få fortgang på prosjektet, sier Kari Anna Fiskvik, VP Technology i Nordic Choice Hotels, i en pressemelding.

Uker i stedet for dager

Avgjørelsen gjorde at selskapet var oppe igjen veldig mye raskere enn normalt etter et virusangrep. Dersom alle maskiner skulle scannes og renses med antivirus-softare, fått operativsystemet reinstallert, mens alle dataforbindelser til hotellene var nede for å unngå nye angrep, ville gjenopprettingen tatt uker i stedet for dager, mener Fiskvik.

Helt fra prosjektstart i vår, men spesielt under virusangrepet, har vi fått enormt med hjelp fra Google og deres norske partner Devoteam.

I tillegg ble det spart masse arbeid og anstrengelser for de ansatte, samtidig som gjestene ble påvirket i minst mulig grad.

– Enkelt forklart så renset vi alle maskinene og installerte Googles Cloudready i stedet for. Helt fra prosjektstart i vår, men spesielt under virusangrepet, har vi fått enormt med hjelp fra Google og deres norske partner Devoteam, noe som sikret at vi enkelt og effektivt kunne gjøre skiftet så rakst som mulig og få systemene raskt tilbake til hotellene etter angrepet, sier Fiskvik.

Store besparelser

Ved å bytte programvare istedet for maskinvare estimerer Nordic Choice Hotels en besparelse på mer enn 60 millioner kroner. Samtidig spares planeten for minst 1.750 tonn CO2-utslipp (uten å inkludere estimatet på 25 prosent lavere energibruk av maskinene på Chrome OS).

Totalt vil rundt 4.000 maskiner bli konvertert, og i tillegg til å spare planeten for produksjons- og transportutslipp, unngår man også fire tonn med elektrisk avfall. Maskinene vil i snitt få levetiden utvidet med rundt 60 prosent ved å bli konvertert.

Det vil også lette arbeidsdagen for våre ansatte som ikke må bruke tid og frustrasjon på utdaterte maskiner.

– Dette er et kinderegg av et prosjekt. Det vil også lette arbeidsdagen for våre ansatte som ikke må bruke tid og frustrasjon på utdaterte maskiner. Selskapet var allerede i stor grad skybasert, så det var en enkel avgjørelse å ta da vi også visste hvor mye vi kunne spare både økonomisk og av klimasgassutslipp ved å samarbeid med Google om å konvertere maskinparken, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels.