ÅPEN KODE: Sikkerhet og skalerbarhet er viktige årsaker til å ta i bruk fri programvare, mener Black Duck-respondentene. (Skjermdump: Kenneth Christensen Kilde: Github)
ÅPEN KODE: Sikkerhet og skalerbarhet er viktige årsaker til å ta i bruk fri programvare, mener Black Duck-respondentene. (Skjermdump: Kenneth Christensen Kilde: Github)

Bransjen elsker fri programvare

Årets Black Duck-undersøkelse viser at bruk av åpen kildekode er doblet på fem år.

It-selskapet Black Duck Software leverer tjenester basert på åpen kildekode, og gjennomfører en årlig undersøkelse om bruk av fri programvare i bransjen.

Årets undersøkelse er den niende i rekken, og viser at bruken av åpen kildekode bare øker. I 2015 svarer 78 prosent av respondentene at de bruker fri programvare for alle eller deler av sine systemer. Det er nesten dobbelt så mange som svarte det samme for bare fem år siden, i 2010.

Bruken begrenser seg dessuten ikke til internt bruk, for 66 prosent utvikler programvare med åpen kildekode for kundene sine. 

Sikkerhet og skalerbarhet

Litt over halvparten av respondentene oppgir sikkerhet og skalerbarhet som de viktigste årsakene til å omfavne fri programvare. 55 prosent mener åpen kildekode leverer bedre sikkerhet enn propritær programvare, og nesten halvparten evaluerer åpen programvare før de ser på propritære løsninger til internt bruk.

Bedriftene er også tent på skalberhet med åpen programvare, og mener utrulling av åpen programvare er raskere og enklere enn alternativene.

Mangler retningslinjer

I takt med økende bruk, viser Black Duck-undersøkelsen også at bedriftene utfordres når det gjelder hvordan håndtere og holde styr på åpen programvare. Under halvparten har offisielle retningslinjer for administrasjon av programvaren, og bare 27 prosent har føring på hvordan ansatte kan bidra til åpne prosjekter.

Men den største utfordringen ligger i sikkerhet. Over halvparten av respondentene er ikke fornøyd med forståelsen av sikkerhetsutfordringer, eller hvordan bedriften kan håndtere disse. Bare 17 prosent har prosedyrer for å monitorere svakheter i åpen kildekode. Da er det interessant at eventuell usikkerhet ikke står i veien for økende bruk av og troen på åpen kildekode som det sikreste alternativet.

Cloud og Big Data

De to-tre nesten årene, mener respondentene av åpen kildekode vil ha størst påvirkning på nettskyen (39 prosent), big data (35 prosent), operativsystemer (33 prosent) og tingenes internett (31 prosent).

Resultatene fra Black Ducks 2015 the Future of Open Source kan leses her.

Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med North Bridge og Forrester Research, og er basert på svar fra 1.300 respondenter fra startups til store internasjonale selskaper.