KOMMER I DAG: Windows 10 rulles ut som en oppdatering i Windows Update fra i dag. Illustrasjon: Skjermdump
KOMMER I DAG: Windows 10 rulles ut som en oppdatering i Windows Update fra i dag. Illustrasjon: Skjermdump

Bølgeoppgradering til Windows 10

Slippet av endelig versjon av Windows 10 kommer til å bli den største stille lanseringen IT-bransjen har sett på mange år.

Publisert Sist oppdatert

Microsoft Windows 10 har offisiell lanseringsdag i dag, men utrullingen har allerede startet i det stille. Det samme har meldingene om feil i den første endelige versjonen. Den gode nyheten er at dette ikke er like ille som før, siden kontinuerlige oppdateringer skal gjøres hele tiden, i det stille og i bakgrunnen.

Offisielt skal Windows 10 rulles ut som en oppdatering i Windows Update. Windows 8.x og Windows 7-brukere kan oppgradere gratis det første året.

Oppdateringene skal komme i bølger og offisielt starter det ved midnatt i hvert enkelt land. Å dømme fra sosiale medier som Twitter og Facebook fikk de første i Norge Windows 10 installert tirsdag kveld. Dette var som regel de ivrige brukerne som hadde «reservert» en Windows 10 oppdatering på forhånd.

Fra før har deltakere i Windows Insider-programmet hatt mulighet for byggeversjon 10240 av Windows 10, som også er build-nummeret til endelig versjon.

Disse digitale køene er nok ille nok for den verste fansen, men det er nok et framskritt målt mot folkemengder i kø foran butikker for å sikre seg en kopi av nyeste programvare.

Nyhetene

Den som installerer eller oppgraderer til Windows 10 kan glede seg over disse nyhetene:

 • Startmenyen er tilbake på skrivebordsvisningen.
 • Brukergrensesnittet både på startmeny, oppgavelinje, selve skrivebordet og i innstillingskontrollene er endret til det bedre. Kontrollpanelet har etter 20 år endelig fått seg en skikkelig oppdatering.
 • Ny, rask, nettleser, Microsoft Edge
 • Windows 10 skal være bakoverkompatibel med det du har av Windows-dingser, programvare og periferi-utstyr.
 • Windows Hello er den nye, sikre innloggingen som blant annet legger til ansiktsgjenkjenning som innlogging.
 • Sikkerheten er økt med bedre skadevarekontroll og nettsidesjekk.
 • I tillegg til mus, tastatur og fingre, skal stemme, penn og bevegelse være måter å interagere med Windows 10.
 • Fingerstyrte mobile app-versjoner av Office er klare fra start i Windows-butikken.
 • Utvikling og bruk av nye app-er skal gjøres enklere ved at de optimeres for hva slags dings du bruker, om det nå er PC, nettbrett, mobil, spill eller tv.
 • Integrasjon mot spillkonsoll og smartmobil ligger inne med egen kontroll-app.
 • En ny personlig digital assistent, Cortana, vil etter all sannsynlighet komme på norsk, men ikke før neste år. Dette er en type stemmestyrt søketjeneste som kombinerer dine personlige data med relevante data fra Internett; en slags talevariant av Google og deres Google Now.

 

Det profesjonelle markedet

Profesjonelle virksomheter er fortsatt viktig for Microsoft.

De kan blant annet glede seg over at sikkerheten øker og at alternativer til passordsikkerhet støttes direkte i OS-et. Brukerne skal også kunne se fram til at bedrifts-pc-er og applikasjoner skal bli mindre trauste og kjipe, og mer moderne og enkle i bruk.

Administratorer kan finkontrollere hvor ofte og hvilke oppdateringer som skal ut til sluttbruker, kontroll over sensitive data og hvor de lagres og sendes, og ha sterkere enhetskontroll ikke bare over PC-er. Integrasjon mot profesjonelle skytjenester er en selvfølge.

Noen nye PC-er er klare

Fra i dag skal Dell, Lenovo, HP og Acer være klare med PC-er der Windows 10 er installert fra grunnen av.

Microsoft lover at flere PC-er kommer fra andre leverandører de neste ukene. Selskapet hevder at det til sammen vil være over 2000 distinkte modellvariasjoner av Windows 10-enheter som kommer.