KOPLINGSSJEFEN: Eirik Risnes Kjønås vil brøyte plass for egne actionkamera med enklere og standardisert tilkoplinger og bedre programvare enn konkurrentene. Foto: Dag-Rune Z Vollen
KOPLINGSSJEFEN: Eirik Risnes Kjønås vil brøyte plass for egne actionkamera med enklere og standardisert tilkoplinger og bedre programvare enn konkurrentene. Foto: Dag-Rune Z Vollen

Ny-action fra Sony mot GoPro

Enklere sammenkopling og bedre programvare er mottrekket når Sony øker innsatsen mot det aktive utendørsmarkedet. Det er spesielt GoPro som skal utfordres der de står sterkt.

Publisert Sist oppdatert

Annonsering av en modelloppdatering av Z3-smarttelefonen er bare en del av innsatsen Sony gjør for aktive kunder. Sammen med lanseringen av Z3+-modellen pakker de action-videokameraet HDR-AZ1 til de første kjøperne.

Nysatsing på eksisterende

Denne relanseringen av action-videokameraet følges av mer utstyr og tilbehør, og de går rett mot storspilleren GoPro i dette markedet.

– Enklere å kople til og mellom flere enheter er vår fordel. Vi skal også tilby bedre programvare, sier Eirik Risnes Kjønås, forhandlersalgssjef i Sony Norden.

Han poengterer at Sony bruker NFC for tilkopling mellom videokamera og mobil, og Bluetooth videre for samband og styring. Near Field Communication er en standard for å utveksle små datamengder, og brukes for å forenkle tilkopling mellom enheter, eller for å gjennomføre transaksjoner.

Enklere, standardiserte koplinger for alt

NFC og Bluetooth er en fordel mot GoPro. GoPro bruker trådløs wlan («wifi»), noe som gjør at man må kople en smartenhet fra Internett for å kople til og kontrollere deres enheter. Moderne Bluetooth er vel så raskt på kort avstand, og kan fungere samtidig med WLAN. Mobilen vil fortsatt være på Internett selv om den også brukes til å styre videokameraet.

Sony-kameraet bruker også micro-usb-kontakt for ladning og kabeltilkopling. Et godkjent bidrag til reduksjon av kabelutvalget. Konkurrenten bruker fortsatt mini-usb.

– Vi kommer også med en egen smartkontroll for håndleddet. Det gir enklere kontroll for eksempel om man har hansker, forteller Kjønås.

Han understreker også at Sony vil tilstrebe at deres ekstrautstyr skal følge eksisterende standarder for stativtilkopling og kopling til hjelmer og andre steder folk mener det er lurt å ha et videokamera.

Dette innebærer blant annet at både Sony-kameraet i seg selv, og det støtsikre/vanntette huset som er en del av standardpakken kan festes til vanlige fotostativer med standardgjenger.

Flerkontroll med opp til fem videokameraer fra en kontroll støttes også.

Mobilsymbiosen

Actionkamera på kjøpet er ikke bare for å sukre at leveringen av Z3+-mobilen først tar til i slutten av måneden. Smartmobilen har fått en del snasne tillegg for foto-håndtering, som også smitter over til video.

Z3+ har en egen PlayMemories Online-app som styrer og kontrollerer foto og videoopptak. Og som alle skikkelige smartmobiler i denne klassen har også Z3+ fullverdig NFC som kan brukes til enkel trådløs tilkopling mellom kamera og mobil.

Vi har testet

Vi har tidligere testet Sony Action-kamera på en reise i Afrika. Se sluttresultatet, redigert i Windows egen videoredigeringsapplikasjon.