ILLUSTRASJON: Istock
ILLUSTRASJON: Istock

Slik lykkes du med skylagring

WHITEPAPER: Lagringsstrategi i dagens marked handler om hvordan skyen fungerer for deg. Den trenger ikke være offentlig.

Nettskyen som tjenestemodell for lagring er stikkordet for lagring i 2016. Men bak det enkle prinsippet om tilgang overalt og betaling etter bruk, ligger mer avanserte løsninger.

Det andre stikkordet er programvare. Maskinvare må man ha, men kan ikke funksjonene kontrolleres og formes av programvare er de ikke videre framtidsrettet.

Tjeneste, ikke sted

Den viktigste er selvsagt at skyen ikke trenger å bety at lagring er noen som leies i skyen et sted. Det kan fint innebære at lagringsnettverket, SAN-et, eller rene lagringsservere, NAS-er, står i samme bygg eller i et nærliggende og at alt brukes av samme bedrift. Det kan bety at noe er plassert nær, og at noe er plassert i et delt datasenter ikke langt unna. Men det som er tildelt, er garantert å kun brukes av eget selskap

Og så er det selvsagt mulig, og antagelig tilrådelig, å ha noe lagring plassert hos en generell tilbyder i skyen. Noen data kan fint ligge der uten at det reduserer sikkerheten, og tilgang til ekstra plass ved behov gir fleksibilitet og kostnadskontroll for det tilfellene der behovet er midlertidig.

Stikkordet er fortsatt at skyen betyr en enhetlig måte å se på all lagring under ett, uavhengig om den er privat og bare for bedriften, offentlig eller forskjellige hybrider.

Slike hybrider kan også innebære at man tenker lagring på tradisjonell måte, med filservere og lokale delte nettverksområder. Det kan ha noe for seg om man har systemer og applikasjoner som krever denne type nettverksstruktur for å fungere.

Eller medarbeidere som trenger denne måten for i det hele tatt forstå hvordan it-systemer skal fungere.

Du kan laste ned hele denne artikkelserien gratis ved å trykke på lenken under: