EN APP FOR FOTO: Google Photos er tilgjengelig på nett, og som brukervennlig app for markedsleder Android og IOS. Illustrasjon: Skjermdump

Ubegrenset lavkvalitetslagring hos Google

Google tilbyr ubegrenset lagring av fotoene dine i lavkvalitetsoppløsning. Fordelen er rask sikkerhetskopiering og lett deling. Ulempen er at Google får vite enda mer om deg.

Publisert Sist oppdatert

En av de mest interessante annonseringene fra Google-konferansen denne uka er at Google tar en ny sving rundt fotobehandling, med Google Photos.

Etter noen år der Picasa med billigredigering og geotagging egentlig bare har diltet videre, har Google funnet ut hva de skal gjøre med foto-sikkerhetskopieringstjenesten sin.

Det er beregnet at det vil bli tatt mer enn en billion foto i verden i år, og Google har stor interesse i å få en andel av denne informasjonen.

I hæla på Onedrive og Dropbox

I noen år har brukere av forskjellige Google-tjenester blitt minnet om at Google Drive tilbyr automatisk sikkerhetskopiering av fotoene dine, i likhet med Onedrive og Dropbox. Vindmøllelogoen tas med videre i en nettjeneste som suppleres av apper for Android og IOS.

Tilbudet er ubegrenset lagring av fotoene dine i redusert kvalitetsoppløsning, opptil 16 megapiksler, og ditto for video opp til 1080p HD. Lagringen foretas ved sikkerhetskopiering fra alle enheter du installerer tjenesten i, og synkronisering mellom alle enhetene skal gi et sted å samle alle fotoene.

Det blir også mulig å dele foto med andre brukere via nettet for tjenesten.

Dersom det er viktig å beholde fullkvalitet på foto i tjenesten, så er det mulig. Men da måles dette mot kvoten som er for alle Google-tjenester. Gratiskvoten her er semre 15 gigabyte, men tilleggsplass kan leies.

Det Google har lagt på i funksjonalitet, er deres egen søkemotor, som skal gjøre det enklere å finne fram i den store mengden foto de fleste nettbrukere tar med kamera på mobil og litt mer klassiske fotoapparater.

Et litt unikt tillegg er kraftige algoritmer for gjenkjenning av innhold i fotoene. Det skal gjøre det mulig å finne igjen og automatisk merke ansikter med navn, å kjenne igjen steder eller tema – for eksempel alle kattefoto som måtte ligge rundt og slenge.

Enkel fotoredigering for sminking av foto er også lagt inn.

En «Assistent»-hjelpefunksjon skal gjøre det enkelt å lage eller få forslag om hva du kan gjøre med foto. Denne agenten ligger der i bakgrunnen, og kan sveipes inn fra siden ved behov.

En initiell sjekk av funksjonalitet viser rask opplasting og gruppering av foto fra mobil og mellom ulike nettjenester. Tips og råd er lett og raskt tilgjengelig i en app som ellers ikke skiller seg mye fra myriader av andre foto-albums-apper der ute.

Kjemper om brukerinformasjon

For to år siden kom Yahoo med det foreløpig siste interessante tilbudet til brukerne sine. Deres fototjeneste Flickr fikk inkludert en terabyte lagring av foto i full oppløsning.

Motytelsen var at brukerne godkjente at alt som ble lagt inn ble skannet og brukt til profiloppbygging. Slike brukerprofiler, både individuelt og aggregert, er verdt store summer for reklamebyråer og markedsavdelingene til virksomhetene.

Og Google Photos er «gratis» med en bismak. Nedsiden av å gi Google tilgang til foto med mulighet for å skanne metadata og innhold, er at de får massivt mye mer informasjon om deg og alt og alle du kjenner og har tatt bilde av. Det vil bety mer reklame rettet mot deg personlig, ikke bare fra Google, men også fra alle dem som Google selger profileringsinformasjon til.

Google-representanter presiserer at de ikke kommer til å plassere annonser i app-en, og at databaser med ansiktsgjenkjenning ikke skal deles på tvers av brukerne av gratisversjonen. Iallefall ikke foreløpig. Men de generelle brukervilkårene for Google gir selskapet ganske vide muligheter til å bruke slik informasjon slik selskapet ønsker.