Flere trend-forandringer

Her er Gartners topp ti-liste over kommende trender.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge analyseselskapet Gartner er problem – eller trend – nummer én for verdens it-avdelinger akkurat nå, uavbrutt etterspørsel. Flere enheter kobles til nettet, som i sin tur krever høyere kapasitet på prosessering, lagring og nettverk. Disse øker i rask takt.

For eksempel er det 39 millioner terabytes med lagringskapasitet installert i verden idag. Innen 2019 vil dette tallet være mer enn doblet – til 89 millioner terabyte.

«Nådeløs» etterspørsel

- Etterspørselen etter datasenterkapasitet er «nådeløs», sa David Cappuccio fra Gartner til våre kolleger i Computerworld.com. – Og dette lager problemer for it-avdelingen; Det handler ikke om hvor mange systemer jeg har, nå dreier det seg om hor godt jeg klarer å utnytte den ressursen, la han til.

I tillegg til lagringen, øker belastningen på serverne med 10 prosent i snitt per år, mens nettverkets belastning øker med 35 prosent i snitt per år. I tillegg øker kraftprisene med 20 prosent hver år, ifølge Gartner.

It-trender

Det er på årets Gartner-konferanse Symposium/ITxpo i Florida, som går av stabelen for tiden, at dette kommer fram. Her viser selskapet de førende it-trendene akkurat nå, og hvordan de krever at it-avdelingene må fullstendig re-tenke hvordan tjenestene leveres.

Nye ferdigheter for å gjennomføre endringene trenges framover, og en av de store utfordringene er å skaffe seg disse ferdighetene.

I tillegg til ustoppelig etterspørsel, eller «Den nye skalaen for it», er dette de øvrige trendene, slik Gartner ser det:

Edge computing: Dette omfatter ikke bare å håndtere mange nye enheter, men også sørge for at de får den lave forsinkelsen, påliteligheten og tilgjengeligheten til informasjon som de trenger. Noe sentral prosessering vil også flyttes til kanten av nettene.

Enterprise-defined Datasenter: Datasenteret som universets sentrum er erstattet av behovet for å levere tjenestene på best mulig måte. Det medfører at plattformene, uansett om den er i skyen, SaaS, Paas, eller noe helt annet, må levere tjenestene samtidig som de skal administreres som én.

Integrerte systemer: Dette er gammelt nytt, men det videreutvikler seg, og forsetter å være en sentral tilnærming som øker i raffinement mens teknologiene endrer seg.

Open-source maskinvare: Cappuccio mente at åpen kilde-maskinvare er omtrent i samme posisjon nå som åpen kildekode programvare var på midten av 90-tallet. Det som gjorde åpen kildekode akseptabelt for bedriftene den gang, var at det dukket opp støtte for den, slik som Red Hat kunne tilby: Noe liknende kan hende med maskinvaren også nå.

Kontinuerlig it service: Om en server eller et nettsted er nede, uansett årsak, vil forretningen lide. Nye måter å gjenopprette etter katastrofale stans trenges, og de må ikke bare søre for oppetiden, men også kontinuiteten, inklusiv å holde ytelse oppe mens arbeidslastene flytter på seg.

Global administrasjon av datasenteret: Dette inkluderer mer tung analyse som beskriver hva som skjedde, diagnoser og framtidsprogniser, i tillegg til prescriptive analytics for å understøtte it-avdelingens beslutninger.

It-avdelingen i to modus: Ifølge Gartner, handler it-avdelingens to moder om å vedlikeholde en it-operasjon som leverer to ting: For det første må it-tjenestene være helt stabile, i tillegg må organisasjonen være smidig og innovativ.

Enterprise lastovervåking: Lederne trenger bedre informasjon om hvordan virksomhetens ressurser brukes, slik som at forretningsprosessene kartlegges mot applikasjonene, og hvordan ytelse måles og evalueres.