OVERBRUK: Havnæringens overbruk i møte med klimaendringer får teknologisk støtte fra Cognizant Ocean i arbeidet med å gjøre dette renere. (Illustrasjonsfoto: Lance Anderson/Cognizant)
OVERBRUK: Havnæringens overbruk i møte med klimaendringer får teknologisk støtte fra Cognizant Ocean i arbeidet med å gjøre dette renere. (Illustrasjonsfoto: Lance Anderson/Cognizant)

Cognizant satser på havbruk

Det globale it-selskapet Cognizant etablerer en ny divisjon, Cognizant Ocean. De starter samtidig samarbeid med det havfokuserte Alphabets-prosjektet Tidal. Målet er å støtte havnæringene med i kampen mot klimaendringene.

Publisert Sist oppdatert

Havnæringene omfatter et bredt spekter av sektorer som opererer i og rundt verdenshavene, blant annet skipsfart, offshore olje og gass, marin fornybar energi, akvakultur og marin bevaring.

Disse næringene spiller en avgjørende rolle i den globale økonomien og leverer ulike varer og tjenester, men står også overfor betydelige utfordringer knyttet til bærekraft, miljøpåvirkning og klimaendringer.

«Store utfordringer»

I en pressemelding fra Cognizant går det frem at den nye divisjonen Cognizant Ocean satser på både oppdrettsnæringen, shipping, fornybar energi fra havet, og reduksjon av utslipp for å dempe klimaendringene.

– Bedrifter som er avhengige av et sunt hav som sitt levebrød, står overfor store utfordringer på grunn av klimaendringer og overutnyttelse fra deres virksomheter. Vi oppretter Cognizant Ocean for å kombinere vår dype ekspertise innen digital transformasjon med vår forståelse av den unike dynamikken i havindustriene, sier Rob Walker, president for Global Growth Markets i Cognizant.

Maskinlæring om havet

Cognizant Ocean har inngått samarbeid med Tidal – et havfokusert prosjekt som utvikles ved X, som vil si Google-eier Alphabets såkalte «Moonshot factory» der det neste Google klekkes ut.

– Teknologien har allerede resultert i løsninger for oppdrettsnæringen, som ved hjelp av maskinlæring, AI, kamerateknologi, sensorer og dataanalyse, sørger for mer nøyaktig biomasseestimering, optimalisert fôring, estimering av mengde og stadium av lakselus på fisken, samt overvåking av generell fiskehelse, skriver Cognizant i en pressemelding.

Testet langs norskekysten

– Med digital teknologi kan havindustrien ikke bare bli mer motstandsdyktig og fremtidssikret i møte med et mer uforutsigbart og raskt skiftende miljø, men de kan bidra til å gjøre havene sunnere og løse menneskehetens største problemer – fra matproduksjon til fornybar energi til klimaendringer, sier Stig Martin Fiskå, som skal lede Cognizant Ocean.

Teknologien det nye samarbeidet er tuftet på har ifølge selskapet blitt testet langs norskekysten de siste årene sammen med verdens største oppdrettsaktør, og er nå klar for markedet.

– For å bevare havhelsen må vi ta en innovasjonsdrevet og samarbeidende tilnærming med akvakulturselskaper og andre virksomheter som lever på og i havet, sier Tidal-grunnlegger og adm. direktør, Neil Davé i en pressemelding.