STRØM-APP: Via Otovo-appen får kundene oversikt over strømproduksjonen på taket. (Foto: Otovo)

Mobilen styrer kortreist strøm

Kundene til det norske gründerselskapet Otovo bruker mobilkommunikasjon til å følge med på solenergiproduksjonen på taket.

Otovo har nå inngått samarbeidsavtale med mobiloperatøren Com4 for å skaffe solenergikundene et verktøy til å følge med på produksjonen av solenergi fra solpanelene på taket av huset sitt – og på sitt eget forbruk av elektrisk strøm.

Hvis kunden produserer mer strøm enn man forbruker, kan overskuddet eksporteres til andre hus i nabolaget. Hvis man derimot har underskudd på elektrisk strøm, kan systemet sørge for at man får importert strøm fra andre i nabolaget.

Kortreist strøm

Otovo er et teknologioppstartsfirma for har som mål å skaffe kundene kortreist og grønn energi produsert på eget tak.

KORTREIST STRØM: Målet for Otovo er å skaffe kundene enkel tilgang til kortreist strøm, ifølge produktsjef Simen Fure Jørgensen. (Foto: Otovo)

– Kundene kan til enhver tid se om de har et produksjonsoverskudd eller underskudd av strøm. Dersom det er et produksjonsoverskudd av strøm, sendes overskuddskapasiteten tilbake til nettet for å kunne benyttes av andre hus i nabolaget. Slik oppstår kortreist strøm, forklarer Simen Fure Jørgensen, produktsjef hos Otovo.

Boliger og næringsbygg

 Selskapet installerer solcellepaneler på vanlige boliger, borettslag, sameier, næringsbygg og gårdsbruk.

Forretningsplanen går ut på at Otovo sørger for investeringen til å anlegge solcelletaket og gjør hele planleggingsjobben – via samarbeidspartnere – mens kunden betaler for et fastprisabonnement på strøm.

Kundene blir abonnenter hos Otovo og får all strømmen fra sine egne solcellepaneler til eget bruk, eller for videresalg av overskuddsstrøm.

For mye eller for lite

– Takket være samarbeidet med Com4 kan vi nå gi kundene detaljert forbruksoversikt, sier Fure Jørgensen.

SOLENERGI: Otovo installerer solcellepaneler i stor skala i Norge. (Foto: Otovo)
SOLENERGI: Otovo installerer solcellepaneler i stor skala i Norge. (Foto: Otovo)

– Vi leverer blant annet mobilkommunikasjon til solcellepanelene, forklarer Stein André Larner, administrerende direktør hos Com4.

Dette gir kundene oversikt over energiproduksjonen, og de kan enkelt se om de produserer for mye eller for lite strøm.

– Ved hjelp av sikkerhetsløsninger fra Com4 kommuniserer solcellepanelene i en lukket kanal i mobilnettet og inn til Otovos skytjeneste. Data gjøres tilgjengelig for kunden via en app, forteller Larner. – Dette er fremtidens energiselskap, sier han.

Både Otovo og Com4 har sine hovedkontorer i Oslo.