SJEF: Computas-sjef Trond Eilertsens splitter nye pressebilde, iført verdens styggeste julegenser. Foto: Avia
SJEF: Computas-sjef Trond Eilertsens splitter nye pressebilde, iført verdens styggeste julegenser. Foto: Avia

Verdens styggeste julegenser laget med kunstig intelligens

Og det er norsk teknologi bak vindunderet.

Publisert Sist oppdatert

Det har etterhvert gått sport i å ha på seg den styggeste genseren med julemotit rundy om i verden. I dag, 18. desember, feires sågar den internasjonale stygg genser-dagen.

Det norske selskapet Computas så dermed sitt snitt til å bruke kunstig intelligens for å komme frem til det styggeste jule-mønsteret, og strikket genseren selv.

– Vanligvis benytter vi vår ekspertise innenfor KI og maskinlæring til mer seriøse oppgaver. Nå ville vi teste hvilket mønster maskinlæring ville foreslå som en såkalt stygg julegenser. Det må være lov å ha det litt gøy i førjulstiden, sier administrerende direktør Trond Eilertsen, iført julegenseren. 

De mest vanlige motivene som ble funnet av algoritmen var blant annet snømenn, snøfnugg, og fargene rødt, grønt og blått. 

– Vi hentet ut tusenvis av julegenserbilder fra internett som vi matet gjennom en maskinlæringstjeneste som tolket og identifiserte de ulike elementene. Målet var å finne komponentene og fargene som oftest gikk igjen, og bruke disse som datagrunnlag, sier Simen Selseng, data scientist i Computas. 

Computas brukte blant annet gjennom et interaktivt tegneprogram som heter Google QuickDraw. Her har mennesker tegnet millioner av raske tegninger av rundt 300 julemotiver

– I utgangspunktet vet ikke datamaskinen noe om jul, så vi samlet eksempler på hvordan jul kan se ut. Dette gjorde vi , hvorav noen av disse var av komponentene vi fant i forstudiet, forklarer Selseng. Med denne kunnskapen kan systemet tegne nye skisser av snømenn og snøfnugg som ser menneskeskapte ut, men som aldri er tegnet før.  

Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld

Computas matet også systemet med alle norske julesanger de kunne finne digitalt.

– Litt av sjarmen her er å få nye strofer som et menneske nødvendigvis ikke ville kommet på, sier Selseng som er fornøyd med teksten de endte opp med og som nå pryder forsiden av genseren: «Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld». Det gir ingen mening, men det er jo en veldig koselig tekst, da! Nesten så man får lyst til å nynne. 

Genseren fikk til slutt sitt eget strikkemønster, og ble strikket av egne ansatte hos Computas. Om du vil strikke genseren selv, ligger det oppskrift på genseren her.