KORONAPASS: Det nye koronapasset rulles nå ut. En QR-kode i viser om en person er beskyttet. (Foto: Heiko Junge / NTB)

Koronapasset rulles ut

Koronasertifikatet er på vei. Fra fredag kan det tas i bruk.

Publisert Sist oppdatert

Koronasertifikatet er på vei til norske brukere. Fra fredag kan det trolig benyttes.

De første passene ble rullet ut tirsdag morgen, får NTB opplyst hos Helsedirektoratet.

– Den nye versjonen ligger ute allerede nå, slik at vi får testet at alt fungerer som det skal, skriver direktoratet på sine nettsider.

Grønt og rødt

Koronasertifikatet ligger på Helsenorge.no , og kan vises ved kontroll, lastes ned på mobil eller skrives ut fra disse sidene. Alle som logger seg inn på Helsenorge, kan allerede nå se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll.

Fullvaksinerte og beskyttede, det vil si folk som har hatt korona eller fått første vaksinedose for tre uker eller mer siden, får grønt, mens uvaksinerte får rødt.

Fra fredag skal passet kunne brukes i Norge, for eksempel på arrangementer og ved innreise.

Bruksområder

Men det er avhengig av hva slags bruksområder som blir besluttet av regjeringen, presiserer Helsedirektoratet overfor NTB.

Onsdag er det varslet en ny pressekonferanse, der helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg deltar.

Også Folkehelseinstituttet (FHI) understreker på sine nettsider at grunnen til at det oppdaterte koronasertifikatet allerede nå er satt i produksjon, er behovet for å kontrollere at alt fungerer som det skal.

Bør kontrollere

FHI ber også folk kontrollere at informasjonen er riktig.

– Hvis dere oppdager feil i opplysningene om vaksinasjon eller testresultat, ta kontakt med kommunen der vaksine eller test er tatt for å få rettet dette, oppfordrer FHI.

En felles europeisk løsning for koronasertifikat vil trolig være klar i begynnelsen av juli.