FAKSIMILE: CW #24, Fredag 2. mai 2003

CW 20 år siden

Forkortelser – Like forvirrende da som nå

Publisert Sist oppdatert

BPM, CRM, ERP, EDB og også CPM. Forkortelser har alltid vært i vinden i it-bransjen. I 2003 var det altså CPM som var det siste «hotte».

Daværende BI-professor Bo Hjort Christensen mente forkortelsene var forvirrende, og at bransjen ødela for seg selv ved å lage uforståelige ord:

– Det virker som om konsulentselskaper og leverandører i it-bransjen har en trang til å lage kompliserte forklaringer på produktene de selger. Ved å profilere produktene sine på en slik måte ødelegger de bare for seg selv. Det fører jo bare til at kundene trekker seg, sa Hjort Christensen i 2003.

For å stagge nysgjerrigheten tok vi en telefon til den tidligere BI-professoren, og nåværende kommentatoren i CW, for å høre hva han tenker om saken den dag i dag:

– Hva har du egentlig imot forkortelser, Bo Hjort Christensen?

*Stille*

– Vi intervjuet deg om dette i 2003. Da var du ikke helt overbevist ...

– Hehe. Jeg mener vel fortsatt at it-bransjen er overfylt av forkortelser og vanskelige begreper. Mye av det er skapt innenfor et hektisk it-miljø, så sånn sett er det kanskje forståelig, men det kan nok være forvirrende for andre forretningsmennesker og mannen i gata.

– Husker du hva CPM står for?

– Nei, det husker jeg ikke i farten, sier Bo Hjort, som kom på hva forkortelsen står for så fort han fikk en liten påminnelse om at CPM står for Corporate Performance Management – en slags paraplybetegnelse over ulike analyse- og styringsverktøy.

Computerworld anno 2023 kan dermed bekrefte at Bo Hjort Christensen fortsatt er noenlunde tro mot meningene han hadde i 2003.

I DAG: Vi ba Bo om å mene noe om dette i dag, som han mente noe om i 2003 (BMO = Bo Mener Om)