MILLIARDTAP: Den danske transportgiganten Mærsk tapte opp mot 2,5 milliarder kroner på sommerens cyberangrep, viser kvartalsrapporten til selskapet. (Foto: Mærsk pressefoto)

Tapte nær 2,5 milliarder på cyberangrep

Danske Mærsk ble hardt rammet av cyberangrepet Notpetya sist sommer. Når er prislappen beregnet, og den ble drøy.

Publisert Sist oppdatert

Den danske transportgiganten A. P. Møller-Mærsk ble i sommer rammet av et cyberangrep som var en videreutviklet variant av Petya-viruset. Dette var et krypteringsangrep med utpressingsvare som i slutten av juni lammet store deler at Mærsks systemer. Resultatet var at selskapet fikk store problemer med å motta og spore bestillinger, i tillegg til at 76 lasteterminaler i 59 land måtte midlertidig stenge i flere dager.

Store konsekvenser

Omfanget ble naturligvis svært stort, når vi tenker på at Mærsk er verdens største transportør av containere. Hver syvende av verdens containere blir håndtert av selskapet.

Nå har selskapet lagt fram en kvartalsrapport, der tapene i form av tapt fortjeneste har blitt lagt fram: Mærsk beregner omsetningstapet til mellom 1,6 og 2 milliarder danske kroner, eller mellom to og to og en halv milliard norske kroner etter dagens vekslingskurs.

Et slikt tap ville tvunget de fleste selskaper i kne, og selv hos en gigant som Mærsk som omsetter for 60 milliarder danske kroner i kvartalet, svir dette. Det utgjør faktisk forskjellen på overskudd og underskudd for virksomheten, viser tallene selskapet har lagt fram.

64 land rammet

Det var ikke bare Mærsk som ble rammet av angrepet. Det spredde seg fra Ukraina til resten av verden, og virksomheter i minst 64 land opplevde å bli truffet. I opprinnelseslandet ble både hovedflyplassen i Kiev, sentralbanken i Ukraina, og til og med atomkraftverket i Tjernobyl angrepet.

I resten av verden opplevde blant andre transportselskapet Fedex, det russiske oljeselskapet Rosneft, det amerikanske farmasiselskapet Merck, og mange andre også å bli utsatt for dette angrepet.