Tre av fire er bekymret for at cyberangrep kan skade økonomien

Flere tror det er umulig å stoppe cyberangrep, og oppgir at de ikke har tillitt til myndighetene i hjemlandet.

Publisert Sist oppdatert

En ny undersøkelse gjennomført for Honeywell Process Solutions (HPS) viser at tre av fire voksne i ti land sier at de er bekymret for cyberhackere som angriper industri og finans i sine hjemland.

36 prosent av de som svarte på spørsmålene oppga at de ikke tror det er mulig å stoppe alle cyberangrep.

En tilsvarende andel (36 prosent) svarte at de ikke hadde tillit til at myndighetene i hjemlandet var i stand til å beskytte mot cyberangrep, fordi de opplever at styresmaktene ikke tar angrepene alvorlig nok, skriver HPS som er leverandør av automatiserings- og styringssystemer, i en pressemelding.

Alvorlige trusler

- Cyberangrep er klare og alvorlige trusler for enhver bransje i alle land over hele verden, sier Michael Chertoff, en av grunnleggerne og styreformann i Chertoff Group og tidligere leder for Departementet for Innenrikssikkerhet i USA.

Han mener alle forretningsdrivere bør legge koordinerte planer for å beskytte sine verdier og åndsverk.

- Funnene fra disse spørreundersøkelsene er ikke overraskende tatt i betraktning av at cyberangrep i den senere tiden har skapt store overskrifter mange steder, sier Jeff Zindel, som er leder for HPS Industrial Cyber Security.

Han forklarer at flere av angrepene har kostet både selskaper og myndigheter milliarder på grunn av driftsforstyrrelser og tapt årsverk.  

Umulig

Christian Meyer i NorSis mener det er umulig å stoppe alle cyberangrep.

-En konfirmant i Norge kan følge en video på Youtube og gjøre et cyberangrep via en oppskrift han har funnet der, sier han.

Meyer kan også bekrefte at det kan være store kostnader forbunnet med cyberangrep, og henter frem et eksempel med en bank som fikk java-problemer.

- Da stod det 10 – 12.000 i kø på helpdesken den morgenen, sier han, og forklarer at det for eksempel ligger mye kostnader bak å besvare henvendelsene.

- Det blir mye penger skjult i regnskap på timelønn, sier han.

Vil motvirke cyberangrep

Nå vil Honeywell Process Solutions styrke selskapets cybersikkerhetsgruppe for å sikre kapasiteten og sin ekspertise for å bistå kunder i å motvirke cyberangrep.

I desember 2014 skal HPS etablere Honeywell Industrial Cyber Security Lab (laboratorium for cybersikkerhet) ved Atlanta i Georgia, for å utvide selskapets forskningskapasitet.

Denne vil inneholde en modell av et komplett nettverk for prosesstyring.

Honeywells eksperter på cybersikkerhet vil bruke denne modellen til å utvikle, teste og sertifisere cybersikkerhetsløsninger for industrien.

Oppgrader!

Seniorrådgiveren i NorSis har følgende råd å komme med for folk som er bekymret:

- Ta tiltak for å redusere, sier han, og oppfordrer alle til å være nøye med å oppgradere serverprogramvaren med jevne mellomrom.

-Dette er viktig å gjøre uansett, sier han.