SLÅR TIL IGJEN: Dette er ikke første gangen Costa Rica rammes av ransomware. (Foto: Istock)

Costa Rica rammes av mer ransomware-trøbbel

Offentlig helsetilbud utilgjengelig etter ransomware-angrep.

Tidligere i mai erklærte Costa Rica nasjonal nødsituasjon på grunn av cyberangrep. Nå er det mer trøbbel for landet.

Alle datasystemer på Costa Ricas offentlige helsetilbud (på engelsk Costa Rican Social Security Fund, eller CCCS) er av nett. Dette helsetilbudet er ansvarlig for mesteparten av nasjonens offentlige helsesektor, og har en nøkkelrolle i offentlig helse-administrasjon.

I følge Bleepingcomputer har de bekreftet at det er Hive ransomware som står bak angrepet på grunn av beskjeder sendt til Costa Rica om løsepengene. CCCS har anerkjent angrepet på twitter på tirsdag, og sier at selv om de fortsatt undersøker så kan de avkrefte at innbyggeres helsedata og skatteinformasjon er på avveie.

Ansatte har rapportert at de ble bedt om å skru av datamaskiner og koble dem fra nettverket etter at alle printerne på myndighetenes nettverk startet opp samtidig med angrepet. Noen har også delt videobevis på at printerne spydde ut store mengder papir.

Disse angrepene kommer i kjølvannet av at Costa Rica erklærte nasjonal nødsituasjon grunnet ransomware-angrep fra Conti. Dette kan ha gjort landet sårbart for flere angrep fra ulike aktører. I følge Bleepingcomputer har Conti, selv med nedsatt mengde angrep, samarbeidet med ulike aktører, deriblant også Hive ransomware.