KAPRET: Dårlig sikkerhet gjør at mange nordmenn mister kontroll over kontoer i sosiale medier og e-post. (Foto: Istock)

Undersøkelse: Kraftig økning i kontokapringer

En undersøkelse Norstat har gjort på vegne av Frende Forsikring viser at bare 1 av tre har verifisering i to trinn på e-post og sosiale medier, og at antall kontokapringer hittil i 2023 har økt med 50 prosent.

Publisert

Kontotyveri og hacking kan ramme hvem som helst. Stadig oftere hører vi om angrep på offentlige og private institusjoner. Antall ID-tyverier øker mens propaganda og krigføring gjennom nettet blir mer utbredt.

Da øker også sjansen for at folk flest får merke dette i hverdagen. Tallene fra Norstat viser også at kun 1 av 5 skifter passord på sosiale medier flere ganger i året.

Ikke gjenbruk

– Mange er altfor dårlig beskyttet. Det er viktig at folk bruker totrinnsverifisering der muligheten finnes. Og ikke gjenbruk passord. Finn noen som er greie å huske, men likevel er komplekse og på mer enn 16 tegn, råder Tron Ingebrigtsen, leder for informasjonssikkerhet i Frende Forsikring.

De har også hentet inn annen statistikk.

– 150 000 nordmenn har vært rammet av ID-tyveri de siste to årene. Hvis du ikke har kontroll på sikkerheten rundt kontoene dine kan du fort bli det neste offeret, legger han til.

Dette tallet kommer sier Ingebrigtsen.

Denne statistikken kommer fra NorSIS og Skatteetatens ID-tyveriundersøkelse.

Flere mister kontrollen

– I løpet av 2023 har vi så langt sett 50 prosent økning i saker der folks kontoer i sosiale medier eller e-poster har blitt hacket, sier Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper folk som er blitt offer for økonomisk svindel på nettet.

«Ikke åpne meldinger fra meg, jeg er blitt hacket», har du sikkert sett mange skriver på Facebook. Mange av disse har opplevd kontokapring, noe ekspertene forventer blir mer utbredt i månedene framover.

– Å få kontroll på digitale kontoer er viktig for svindlere. Vi må ikke gjøre det så enkelt for dem som denne undersøkelsen tyder på. Så lenge vi ikke skjerper oss vil ikke de kriminelle gjøre mindre av det, sier Jerstad.

Totrinnspålogging

Det er manglende totrinnsverifisering som er problemet.

– Når så få har skrudd det på tenker jeg mange ikke aner hva totrinnspålogging er for noe, sier Tron Ingebrigtsen.

Når så mange ikke har det ekstra sikkerhetslaget er de ekstra sårbare for innbrudd. Frendeundersøkelsen viser at bare 18 prosent av oss skifter passord flere ganger i året.

– Vi vet at mange har samme passord på e-post og sosiale medier. Når disse i tillegg har vært brukt i flere år er det risikabelt, sier Jerstad i Tenerity.

– Vi vet at millioner av brukernavn og passord er på avveie etter en rekke store datainnbrudd over flere år. Mange sirkulerer på det mørke nettet og havner hos folk som vil utnytte dette. Hvis detaljene dine ligger her kan svindlerne misbruke kontoen din om du ikke har byttet passord eller bruker totrinnpålogging, sier Tron Ingebrigtsen i Frende.