KRITISKE: Talspersoner for USA sier Kina tidligere har tilbudt avtaler med lite gjennomsiktighet og få detaljer innen flere områder, slik som fiske og sikkerhet. (Foto: Unsplash)

Kina tilbyr cyber-forsvar til stillehavs-nasjoner

Skaper bekymringer for kald krig.

Publisert Sist oppdatert

Dokumenter som Reuters har fått tilgang til viser at Kina tilbyr sine cyber-ressurser til ti nasjoner i Stillehavet. Det vil gi bidrag til cybersikkerhet og datakommunikasjon.

Kinas utenriksminister Wang Yi skal delta på et møte i Fiji denne uken. Det er i den forbindelse et utkast og en femårsplan har blitt sendt fra Kina til ti stillehavsøyer. Det har ført til opposisjon fra minst en av de inviterte nasjonene, som mener dette tilbudet kan vise Kinas intensjoner om å kontrollere regionen og true stabiliteten der.

Frykter kald krig

I følge Reuter har David Panuelo, presidenten av Mikronesiaføderasjonen (som består av 607 øyer), sendt et brev til tjueen stillehavs-ledere. Der sier han at Mikronesiaføderasjonen vil argumentere for å avvise Kinas plan, fordi han frykter en ny kald krig mellom Kina og vesten.

Denne avtalen kan også skifte Kina fra et fokus på individuelle avtaler til en mer regional tankegang. Det er også mulig at en slik avtale om samarbeid i realiteten vil gi Kina både tilgang og kontroll over sentral infrastruktur i Stillehavet.

Styrke sikkerhet

Avtalen innebærer samarbeid mellom Kina og Stillehavs-øyene med mål om å styrke både tradisjonell og utradisjonell sikkerhet. Det innebærer blant annet polititrening, men også samarbeid rundt nettverk, cybersikkerhet og smarte systemer. Det oppfordres også til at stillehavsnasjonene skal ha en balansert tilnærming til teknologisk utvikling, uten at det utdypes noe mer.