UTSPEKULERTE: Andre Moen Eide er seksjonsleder for finansiell kriminalitet i teknologiselskapet Tietoevry, og forteller at hackere blir stadig mer utspekulerte. (Foto: Tietoevry)

Julehandel kan bli hackebonanza

4 av 10 nordmenn sier i en fersk undersøkelse at de er bekymret for at deres persondata kan bli hacket når de handler på nett.

Seksjonsleder for finansiell kriminalitet i teknologiselskapet Tietoevry, Andre Moen Eide, sier at han forstår at folk lar seg bekymre. Det kan være lurt å ta noen forhåndsregler.

Sikkerhetstips

  • Dersom et tilbud ser for godt ut til å være sant, er det ofte det. Hvis du vurderer å handle på en nettside som du ikke har handlet på før, bør du sjekke om den er trygg.
  • Søk på internett for å sjekke andres erfaringer med nettbutikken. Seriøse nettbutikker har lovpålagt informasjon lett tilgjengelig, som for eksempel adresse, e-post og organisasjonsnummer.
  • Se nøye på hvilke betalingsløsninger det tilbys på nettsiden. Troverdige nettsider skal ha en betalingsløsning med 3D-Secure.
  • Betal alltid med kredittkort på internett.

– Jeg forstår godt at folk er litt nervøse for dataangrep. Hittil i 2022 har vi stoppet over 1 million transaksjoner knyttet til useriøse aktører som selger ulovlige varer til en verdi av over 400 millioner kroner. Ofte er det kriminelle nettverk som står bak, og de blir mer og mer utspekulert, sier Moen Eide i en pressemelding.

Pønsker ut nye metoder

Undersøkelsen «Security Barometer» som er gjennomført av Kantar på vegne av Tietoevry, viser at 1 av 3 nordmenn i ganske liten grad tenker over digital sikkerhet når de surfer på nettet eller bruker apper. Moen Eide forteller at kriminelle stadig finner nye måter å lure til seg informasjon på. For eksempel er falske nettsider med svært gunstige tilbud nå i vinden.

– Tidligere kunne man lettere avsløre falske nettsteder fordi de ofte var preget av dårlig og usammenhengende språk, men nå opplever vi at det kan være vanskeligere å skille mellom en troverdig og falsk nettbutikk. Det som gjerne er en utfordring med julehandelen er at veldig mange nettbutikker har gode tilbud, så her må man være på vakt, sier Moen Eide.