TYVERI: Det er ikke alltid man kan vite hvem som sitter bak skjermen. (Foto: Unsplash)
TYVERI: Det er ikke alltid man kan vite hvem som sitter bak skjermen. (Foto: Unsplash)

Ekstremt sårbare for identitetstyveri

Nesten halvparten av oss har ikke sikker nok pålogging på sosiale medier eller e-post.

– Da er du ekstremt sårbar for ID-tyveri, sier Tron Ingebrigtsen, IT-sikkerhetssjef i Frende Forsikring i en pressemelding. Frendeundersøkelsen utført av Norstat viser at mange nordmenn har lite beskyttelse av viktige kontoer.

  • 27 prosent har ikke totrinnspålogging på verken e-post eller sosiale medier
  • 15 prosent aner ikke hva totrinnspålogging er i det hele tatt

– Siden i sommer har vi sett en økning på 20 prosent i saker der folk har mistet kontrollen over kontoene sine i sosiale medier eller e-post, sier Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper folk som er blitt offer for økonomisk svindel på nettet.

Viktig del av verktøykassen

Ekspertene på datakriminalitet forventer at kontokapring vil bli enda mer utbredt i 2023.

– Å overta kontrollen til digitale kontoer er en viktig del av verktøykassen for svindlere og når så mange ikke beskytter kontoene sine godt nok vil det fortsette å være en mye brukt metode for de kriminelle, fortsetter hun.

Det er ikke bare hvis du er uheldig og deler noe du ikke burde med en svindler at du kan bli utsatt. Opplysninger og passord havner stadig i hendene på kriminelle i ulike lekkasjer fra databaser uten at du vet om det.

- Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sier at dataangrep er blitt hverdagskost og det er noe vi absolutt kan stille oss bak, sier Tina Jerstad i Tenerity.