HACKIING: Russiske hackere prøvde få tilgang til amerikanske forskningslaboratorier. (Foto: Unsplash)
HACKIING: Russiske hackere prøvde få tilgang til amerikanske forskningslaboratorier. (Foto: Unsplash)

Russiske hackere gikk etter amerikanske atomforskere

En gruppe russiske hackere forsøkte sist sommer å komme seg inn på systemene til tre amerikanske atomforskningslaboratorier.

Publisert

Gruppen, som er kjent som Cold River, opprettet blant annet falske innloggingssider for de tre laboratoriene, viser dokumenter nyhetsbyrået Reuters og fem datasikkerhetseksperter har sett. Deretter sendte hackerne eposter til atomforskere for å prøve å lure dem til å oppgi passordene sine.

Reuters sier det ikke er klart hvorfor de tre laboratoriene ble mål for hackerne, og om russerne greide å ta seg inn i datasystemene.

Cold River har trappet opp angrepene på Ukrainas allierte i kjølvannet av den russiske invasjonen i februar i fjor. Forsøket på å trenge seg inn hos de amerikanske laboratoriene skjedde samtidig som Russlands president Vladimir Putin antydet at han var villig til å bruke atomvåpen for å forsvare russisk territorium.

Gruppen ble kjent for etterretningsmiljøet i forbindelse med angrep på det britiske utenriksdepartementet i 2016. De har vært involvert i en rekke profilerte nettangrep de siste årene, får Reuters opplyst fra ni datasikkerhetsselskaper.