NYHETER:

HEMMELIG: Om det blir i København, vites ikke. Hvor den skal ligge er nemlig hemmelig. Men at en av verdens kraftigste KI-maskiner skal bygger i Danmark, skal være bestemt. (Foto: Unsplash)

Danmark får "supercomputer"

Hvor den skal ligge, er hemmelig. Hvem som får tilgang til den, skal avgjøres av en komité. Nå skal en av verdens kraftigste KI-maskiner bygges i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

De kaller den en «supercomputer» i Danmark, maskinen som skal få danskene helt opp i verdenstoppen når det gjelder utvikling av kunstig intelligens.

Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo) har sammen med det amerikanske dataselskapet Nvidia inngått samarbeid om å utvikle den såkalte supercomputeren.

Prislappen er nærmere én milliard norske kroner, og maskinen ventes å bli blant verdens kraftigste KI-maskiner. Maskinens hovedmål vil være å raskere løse en rekke samfunnsmessige utfordringer, for eksempel innen medisin og forskning.

– Banebrytende vitenskapelige oppdagelser er basert på data, og KI har gitt oss en enestående mulighet til å akselerere forskningen både når det gjelder både folkehelse og planetens ve og vel, sier administrerende direktør Mads Krogsgaard Thomsen i Novo Nordisk Fonden.

Hemmelig plassering

Novo Nordisk Fonden har opprettet et datterselskap som skal eie og drifte maskinen. Alle inntekter vil bli reinvestert inn i prosjekter for å utvikle videre.

De er hovedeier, mens Eifo er minoritetseier med 15 prosent av aksjene.

Forskere og bedrifter fra både offentlig og privat sektor vil få tilgang til maskinen. Men man må først bli godkjent av en egen komité som skal forvalte tilgangen til den kraftige maskinen, skriver Danmarks Radio.

Av sikkerhetsmessige årsaker er det ikke kjent hvor datamaskinen skal bygges, skriver de.

– Teknologisk eventyr for Danmark

Prosjektet er en kjempegevinst for Danmark, mener næringsorganisasjonen Dansk Industri.

– Skal vi høste det fulle utbytte av kunstig intelligens og kvanteteknologi, krever det datamaskiner med superkrefter, og det krever store investeringer. Derfor kan dette bli startskuddet til et teknologisk eventyr for Danmark, sier Dansk Industri-sjef Lars Sandahl Sørensen.

Datamaskinen ventes å være klar til de første prøveprosjektene innen utgangen av året.

(©NTB)