REGULERER: Statsminister Mette Frederiksen og lederne for de tre støttepartiene mener det er nødvendig med mer regulering av it-gigantene, men det er ingen konkrete lovforslag i anmarsj. (Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AP / NTB)

Danmarks regjering vil skjerpe reguleringen av it-gigantene

Den danske regjeringen og støttepartiene vil ha strengere regulering av it-selskaper som Facebook og Google og vil sørge for at selskapene betaler mer skatt.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har ikke noe konkret lovforslag på gang, men statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokraterne mener det er nødvendig med mer regulering. Det sier hun i et intervju i Politiken sammen lederne for støttepartiene Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

– Alle samfunnsområder trenger spilleregler. Det har vi i trafikken, det har vi når man gir ut avis. Den samme logikken må jo gjelde for sosiale medier, sier Frederiksen.

Hun sier det er snakk om en strukturell utfordring, som ikke løses ved at den enkelte slutter å bruke tjenestene. Spørsmålet er hvordan man kan utforme spilleregler som er demokratisk fundamentert og utvider det demokratiske rommer, mener statsminister.

De nevner tre eksempler på mulige inngrep: mer åpenhet om forretningsmodellene, innsikt i selskapenes algoritmer og at it-gigantene skal betale mer i skatt.

De fire partilederne vil likevel ikke konkretisere hvordan en modell for dette kan se ut.

Næringsminister Simon Kollerup sier til Jyllands-Posten at han ikke er «redd for å bruke hele verktøykassen».

Ifølge Politiken kommer regjeringen til legge fram en såkalt hvitbok fredag, der de går mer detaljert inn i hva som er utfordringene med de store teknologiselskapene.