SIKKERHETSFREMMENDE KURS: Mer enn 220.000 ansatte i hele 550 norske private og offentlige virksomheter har så langt bestilt Nasjonal sikkerhetsmåneds opplæringspakker i informasjonssikkerhet. (Ill: IStock)

Over 220.000 har bestilt Nasjonal sikkerhetsmåneds opplæringspakke

Mer svindel og økt bruk av hjemmekontor har gjort at mange virksomheter ønsker å gi sine ansatte et kurs i sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

Opplæringspakken til Norsis inneholder flere e-læringsmoduler, filmer og plakater som skal gi nødvendig kunnskap om digital sikkerhet. Kurset, som er gratis for alle virksomheter med færre enn 20 ansatte, har så langt blitt bestilt til ansatte i hele 550 virksomheter.

– Det er helt åpenbart at mer svindel i omløp og den økte bruken av hjemmekontor har gjort at mange virksomheter er opptatt av å gi sine ansatte opplæring i informasjonssikkerhet. Kunnskapsrike ansatte kan lettere gjennomskue svindel og bedrag og bidra til å gjøre bedriften sikrere, sier prosjektleder i Nasjonal sikkerhetsmåned, Karoline Tømte, i en pressemelding fra Norsis.

Passord og ondsinnet e-post

Dette er den 10. gangen at Norsis arrangerer Nasjonal sikkerhetsmåned på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet.

Et av de mest sentrale målene med den årlige EU-kampanjen er at ansatte i flest mulige virksomheter gjennomfører e-læringskurset som skal gjøre dem til tryggere digitale brukere. Kurset kan bestilles gjennom hele oktober. 

Kurset omfatter alt fra tips og råd for å unngå fakturasvindel, direktørsvindel og pornosvindel til bruk av riktig passordbruk, å gjennomskue en ondsinnet e-post til hendelseshåndtering. Hver leksjon tar 5-7 minutter å gjennomføre, og inneholder både tekst, bilder og video, heter det i meldingen.

Ifølge prosjektlederen for Nasjonal sikkerhetsmåned er viktigheten av opplæring for den enkelte virksomhet mer aktuell enn noensinne.

– Bare i løpet av den siste måneden har vi sett dataangrep rettet mot titusener av ansatte i en rekke kommuner i Hedmark Ikt. Stortinget har også nylig opplevd dataangrep. Nasjonal sikkerhetsmyndighet har også advart mot en økende fare for løsepengevirusangrep mot norske virksomheter. Det viser hvor sårbare vi er. Sammen med tekniske systemer som fjerner potensielt skadelige e-poster er kunnskapen til den enkelte ansatte det viktigste forsvaret vi har, sier Tømte.