RAMMER: Konflikten mellom USA og Kina rammer selskapet ASML, som lager produksjonsutstyr for databrikkeindustrien. (Foto: Samsung Pressefoto)

USA-Kina-konflikt rammer teknologiprodusent

Resultatet svekkes for nederlandske ASML, som produserer utstyr til produksjon av databrikker. Selskapet rammes av «teknologikrigen» mellom USA og Kina.

Publisert

ASML er Europas største produsent av maskinene som lager databrikker. De har dermed en sentral posisjon i et marked verden er stadig mer avhengig av.

Samtidig er også selskapet midt i skuddlinjen i handels- og teknologikrigen mellom USA og Kina.

USA har nylig innført nye, strenge regler for teknologieksport til Kina. Washington har også presset på for å få Nederland, Japan og andre allierte land til å slutte seg til restriksjonene. USA er særlig bekymret for militær bruk av vestlig teknologi i Kina.

ASML hadde et årsresultat på 5,6 milliarder euro i 2022, 4,4 prosent lavere enn året før. De venter imidlertid solid vekst i 2023, med en salgsvekst på over 25 prosent.

– Vi ser fortsatt usikkerhet i markedet forårsaket av inflasjon, stigende renter, muligheten for resesjon og den geopolitiske utviklingen knyttet til eksportbegrensninger, heter det i en uttalelse fra ASMLs leder Peter Wennink. Han sier kundene likevel ser for seg en solid opptur i andre halvår.

ASML produserer maskinene som lager de mikroskopiske kretsene i databrikker, utstyr til såkalt nanolitografi.

(©NTB)