STRIDENS KJERNE: Mens Green Mountain jobber med å starte bygging, er ikke myndighetene sikre på om senteret er en trussel mot sikkerheten eller ikke. Det kan bety bråk. (Illustrasjon: Green Mountain)

TikTok: Ordførere truer med «tidenes søksmål» ved bygge-stans

Green Mountain bremser ikke utbyggingen på Heggvin, selv om norske myndigheter ennå ikke har funnet ut om TikTok-etableringen er en fare for rikets sikkerhet.

Publisert

Det er Østlendingen som skriver om manglende avklaring fra norske myndigheter. Senteret på Heggvin, på grensen mellom kommunene Hamar og Løten i Innlandet skal ha den den første av fem planlagte datahaller klar i november. I anlegget er avtalen at TikTok skal lagre data fra brukere i hele Europa.

Hamar-ordfører Einar Busterud mener det er liten tvil om hva som skjer dersom regjeringens undersøkelser rundt TikTok-etableringen ender med et forbud.

Søksmål?

– Da blir det tidenes erstatningssøksmål, sier han til Østlendingen.

Det tror også Løten-ordfører Marte Larsen Tønseth, ifølge avisen. Hun understreker likevel at det ikke kom fram noe i møtet før helgen som tyder på en slik utgang. Det var møte med befaring for politikere og utbyggere, hvor også finansminister Trygve Slagsvold Vedum var til stede på.

Kjører på plan A

INGEN PLAN B: Norske myndigheter vurderer fremdeles om TikTok på Hamar er en trussel mot sikkerheten, men Green Mountain-sjef Svein Atle Hagaseth. har ingen plan B og fortsetter byggingen. (Foto: Jon Tiffin/ Green Mountain)

Avtalen med TikTok ble kjent 8. mars i år, og saken er fortsatt til vurdering hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Justisminister Emilie Enger Mehl bekreftet i april at etableringen vil bli vurdert nærmere av flere departementer.

Datahall nummer to og tre skal være ferdig henholdsvis i mars og juni neste år. Det opplyser administrerende direktør Svein Atle Hagaseth i Green Mountain.

– Hva skjer dersom den pågående sikkerhetsvurderingen resulterer i et nei til TikTok? Har dere en plan B?

– Nei, vi har ingen plan B. Vi kjører på med plan A, sier Hagaseth til Østlendingen.

Allerede er TikTok-appen slettet fra jobbtelefoner i en rekke etater og bedrifter, etter anbefaling fra NSM. Flere land har innført liknende forbud i frykt for hva kinesiske myndigheter kan skaffe seg av informasjon via den omstridte videodelingstjenesten.