SENTERET: Illustrasjon av det planlagte datasenteret i Hamar-Løten-området. (Illustrasjon: Green Mountain)

Green Mountain får etablere Tiktok-datasenter i Innlandet

Etter en helhetlig vurdering får Green Mountain etablere datasenter i Hamar og Løten kommune, opplyser regjeringen. Senteret blir underlagt sikkerhetsloven.

Allerede i mars startet man arbeidet med et datasenter i et samarbeid mellom Green Mountain og Tiktok. Målet var å etablere senteret i Hamar og Løten området.I forbindelse med arbeidet med avtalen har sett nøye på sikkerhetshensyn knyttet til senteret.

– Regjeringen har gjort grundige sikkerhetsvurderinger i forbindelse med at Green Mountain har inngått avtale med Tiktok som eneste kunde, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.

– Vi har ikke funnet grunnlag til å gripe inn i selve avtalen, men jeg vil underlegge Green Mountain norsk sikkerhetslov, sier statsråden.

Mye penger

Etableringen av datasenteret betyr mye for de to kommunene og Innlandet generelt. Investeringsmessig er dette den største industri-investeringen som er gjort i dette området.

Sett fra regjeringens synspunkt understrekes det at etableringen og investeringen i det nye datasenteret kan bety ney arbeidsplasser for området og ikke minst også legge grunnlaget for en industriell og teknologisk utvikling knyttet til det nye datasenteret.

Tillatelsen møter motstand

Det er ikke bare jubel og glede knyttet til etableringen av det nye datasenteret. Partiet Rødt stiller seg blant annet kritisk til etableringen.

– Her skuffer regjeringen stort. Vi trenger strøm til utslippskutt og nye industriarbeidsplasser som skaper varer vi trenger, ikke til kattevideoer og annet unødvendig, slik som Tiktok, sier energi- og miljøpolitisk talsperson Sofie Marhaug til NTB. Også andre partier som SV og Venstre stiller spørsmål rundt etableringen.