FØRST I NORDEN: IBM sitt nye skydatasenter, det første i Norden, åpnes av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. FOTO: Ahlert Hysing
FØRST I NORDEN: IBM sitt nye skydatasenter, det første i Norden, åpnes av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. FOTO: Ahlert Hysing

Åpnet sitt første skydatasenter i Norden

IBM åpnet med brask og bram sitt 12. datasenter i Europa, og norske kunder får nå lokal tilgang til IBM sine globale skytjenester.

Publisert Sist oppdatert

Det nye datasenteret på Fetsund, omlag tre mil utenfor hovedstaden, er IBM sitt 48. på verdensbasis, det 12. i Europa og det første i Norden. Det er også det 30. skydatasenteret basert på X86-servere.

Skydatasenteret på Fet skal på sikt bestå av to Pods. En Pod (Point of Delivery) består av inntil 5.000 standard servere. I øyeblikket er er det bare en Pod som ikke er fullt utbygget. Denne består av datamaskiner fra Supermicro og nå også fra Lenovo.

Det hele ble offisielt åpnet av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på onsdag 21. september.

- Vi må sørge for å hente ut gevinster mer effektivt i offentlig sektor, sa Sanner under åpningen.

Kunder og forhandlere på plass

Senteret er allerede i bruk av flere. IBMs første kunde er i praksis Evry  med sitt tjenestetilbud Future Proof basert på IBMs Softlayer.

- Skyen er den største jobbgeneratoren som verden har sett, sier Jens Hassel nordendirektør for skytjenester i IBM til Computerworld.

På lista over andre kunder som er på plass finner vi videre Cxense, heisaktøren Kone, Opera og Sapa Group.

Blant tjenesteleverandører som tar det nye datasenteret i bruk er Sopra Steria og Atea Outsourcing Services, samt Nordea. Banken skal bruke IBM Cloud for sin «innovasjonsplattform» Nordea Startup Accelerator.

- Vi har inngått en avtale med IBM om bruk av deres skytjenester for de av våre kunder hvor det passer. Vi vil også utnytte andre skytjenester avhengig av kundenes behov, sier Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria.

IBM Cloud-forhandlere i Norge er Tech Data Azlan, Arrow, Crayon, Atea og Cloudwalker.