En Intel-ingeniør inspiserer en wafer, som kan inneholde hundrevis av prosessorbrikker for PC-er. (Foto: Intel)

Intel snur PC-en ryggen

Intel sparker 12.000 ansatte. Vil fokusere mer på Tingenes Internett og servere og mindre på PC-prosessorer.

Nedskjæringene i bemanningen globalt rammer omtrent 11 prosent av de ansatte.

Sammen med en omstrukturering av Intels virksomheter internasjonalt håper selskapet at tiltakene vil spare Intel for 750 millioner dollar (over seks milliarder kroner) i kostnader dette året.

Fra PC til datasenter

Komponenter og utstyr for datasentre står i fokus som Intels viktigste vekstområde i årene som kommer, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Intel håper at datasenter-veksten vil kompensere for nedgangen i PC-markedet.

Selskapet forventer vekst særlig innen minneprodukter og såkalt FPGA-teknologi (field-programmable gate array). Sistnevnte produktlinje er et resultat av Intels oppkjøp av selskapet Altera for 16,7 milliarder dollar (vel 136 milliarder kroner), ifølge Intels toppsjef Brian Krzanich.

Intels siste årsmelding viser at Intel hadde omlag 104.800 ansatte i 72 land før nedskjæringene begynte.

Nedgangen i PC-salget har rammet Intels prosessorproduksjon hardt. I første kvartal i år falt det globale PC-salget med 11,6 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor og endte på 60,6 millioner leverte enheter, ifølge markedsanalyseselskapet IDC.

Lykkes ikke mobilt

I tillegg til at Intel sliter som en følge av nedgangen i PC-salget, har selskapet problemer med å få innpass i mobilmarkedet. Intels Atom-prosessor finner man bare i en liten håndfull mobiltelefoner, selv om Intel har hatt mer hell med seg i nettbrett-verdenen, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Størst fortjeneste har Intel i øyeblikket i serverbransjen, men samtidig er konkurransen knallhard i dette markedet.

En av de største server-kundene i verden er Google, men Google samarbeider med Rackspace om å designe en server basert på IBMs Power 9-arkitektur. Det går også rykter om at Google samarbeider med Qualcomm om å utvikle en serverbrikke basert på ARM-brikkedesign. Dermed utgjør Google en trussel mot Intels dominerende posisjon i servermarkedet.

RYSTELSER: Intel jobber hardt med å tilpasse seg nye tider. (Foto: Martyn Williams, IDGs nyhetstjeneste)

Et annet felt Intel har vendt oppmerksomheten mot i senere tid, er Tingenes Internett. Her har Intel gjort flere store oppkjøp og driver dessuten en aktiv lobbyvirksomhet mot forbrukermarkedet og folk som utvikler hobbyprodukter. For eksempel har Intel sponset TV-programmet America’s Greatest Makers med flere millioner dollar.

Toppledelsen omkalfatres

Intel-sjef Krzanich har dessuten satt i verk en stor omorganisering av Intels toppledelse.  For eksempel er sjefen for Intels PC-virksomhet, Kirk Skaugen, på vei ut. Ansvarlig for Intels mobilsatsing, Aicha Evans, har allerede forlatt selskapet, og sjefen for Intels IoT-virksomhet, Doug Davis, er i ferd med å pensjonere seg.

I tillegg har Krzanich utpekt en ny nestleder, Venkata Renduchintala. Krzanich nye høyre hånd kommer fra Qualcomm og skal lede Intels aktiviteter rettet mot PC-markedet, IoT og programvaremarkedet.

Samtidig med at Intel kunngjorde omorganiseringen, offentliggjorde selskapet sine regnskapstall for første kvartal i 2016. Omsetningen endte på 13,7 milliarder dollar (nesten 112 milliarder kroner), en vekst på sju prosent fra samme kvartal i fjor. Fortjenesten økte med tre prosent og endte på to milliarder dollar (vel 16 milliarder kroner).