BØTER: Meta Group eier Facebook og Instagram må endre sin innsamling av brukerdata, krever Datatilsynet. Som nå legger press på Meta.
BØTER: Meta Group eier Facebook og Instagram må endre sin innsamling av brukerdata, krever Datatilsynet. Som nå legger press på Meta.

Meta må betale dagsbøter på 1 million kroner i Norge

Fra førstkommende mandag må Facebook-eieren betale daglige bøter ilagt av Datatilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Mandag begynner Datatilsynet å utstede dagbøter til Meta på én million kroner for misbruk av personopplysninger.

Det melder Datatilsynet, som mandag vil begynne å gi dagbøter til Meta for manglende overholdelse av de norske datareglene. Dette kommer etter at den norske tilsynsmyndigheten i midten av juli informerte Meta om at selskapet skulle skalere ned datahøstingen på brukerne.

Blant annet krevde den norske tilsynsmyndigheten at Meta skulle slutte å logge brukernes fysiske plassering for å presentere målrettede annonser for dem.

Fikk frist

Meta fikk frist til 4. august. Men dette har ikke skjedd, opplyser Datatilsynet.

– Vi mener fortsatt ikke at Meta har vist oss at de følger avgjørelsen, og derfor velger vi å utstede periodiske tvangsmulkter, sier Tobias Judin, seksjonssjef i tilsynet, til VG.

I første omgang vil Meta få en dagsbot frem til 3. november, altså totalt 81 dager.

Meta har allerede søkt Oslo tingrett om at bøtene utsettes til en eventuell domstol har avgjort saken.

– Men vi mener det ikke er grunnlag for en utsettelse, sier Judin.

Datatilsynet mener kommersiell overvåking av brukere er blant de største truslene på internett i dag.

– Når Meta bestemmer hvilke annonser du ser, bestemmer de også hvilket innhold du ikke ser. Det påvirker ytrings- og informasjonsfriheten i samfunnet, har tilsynsmyndigheten tidligere uttalt.

EU og Irland

I begynnelsen av juli avgjorde også EUs øverste domstol at Meta ikke kan høste brukerdata for atferdsannonsering. I desember sa Datatilsynet i Irland (DPC), der Meta har sitt europeiske hovedkontor, at selskapet må slutte å bruke atferdsannonsering.

Datatilsynet truer Meta med dagbøter på én million kroner.