STØRST: Datatilsyn-direktør Bjørn Erik Thon ilegger tilsynets største overtredelsesgebyr noensinne til Grindr. (Foto: Ilja C. Hendel)

Datatilsynet gir Grindr 65 millioner kroner i overtredelsesgebyr

Datatilsynet har ilagt sjekkeappen Grindr et overtredelsesgebyr på 65 millioner kroner. Det er det høyeste gebyret fra tilsynet noensinne.

Publisert

– Vi har endt med å ilegge Grindr et overtredelsesgebyr på 65 millioner kroner. Det er det klart største overtredelsesgebyret Datatilsynet har ilagt noen gang, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til NRK.

Grindr har delt personopplysninger med markedsføringspartnere i strid med norske personvernregler, konkluderer tilsynet i sitt vedtak.

– Stor seier

Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet betegner reaksjonen som en stor seier for alle forbrukere.

– Dette er en stor seier for alle forbrukere fordi det sender et klart signal til markedet om at man ikke kan drive omfattende innsamling og deling av personopplysninger når en er på nett, sier Myrstad til kanalen.

Dette er en stor seier for alle forbrukere fordi det sender et klart signal til markedet om at man ikke kan drive omfattende innsamling og deling av personopplysninger når en er på nett

Grindr er en sjekkeapp for homofile, biseksuelle og transpersoner. Shane Wiley som er direktør for personvern i Grindr, sier de nettopp har mottatt brevet fra Datatilsynet, og at de nå går gjennom dokumentet.

– Selskapet vurderer nå saken, inkludert retten til å klage på beslutningen til Personvernnemnda, sier Wiley.

Grindr: Gyldig samtykke

Han legger til at de er sterkt uenige i tilsynets vurderinger. Ifølge Wiley dreier det seg om en samtykkepraksis fra mange år tilbake, og ikke deres nåværende samtykkepraksis eller personvernerklæring.

– Selv om Datatilsynet har senket boten vesentlig sammenlignet med hva de varslet tidligere, baserer Datatilsynet seg på en rekke feilvurderinger, introduserer mange uprøvde juridiske perspektiver, og den foreslåtte boten er derfor fortsatt helt ute av proporsjoner, sier Wiley.

– Manglet rettslig grunnlag

Datatilsynet mener imidlertid samtykkepraksisen var ugyldig. Konklusjonen deres var at selskapet har utlevert personopplysninger om brukerne til tredjepart uten rettslig grunnlag.

– Vi mener at samtykke var påkrevd for å dele disse personopplysningene, men at de såkalte samtykkene Grindr samlet inn, ikke var gyldige, sier Thon.

Gebyret gjelder for perioden juli 2018 og fram til april 2020 da Grindr endret samtykkeløsningen. Datatilsynet har ikke vurdert lovligheten av den nåværende samtykkeløsningen til Grindr.