FRA 200 til 1: It-sjef i Porsgrunn kommune, Terje Odden har slaket kommunens datasenter. (Foto: Thomas Naper)

Porsgrunn kommune slanker datasenter

Porsgrunn kommune slanker datasenteret fra 200 til en enkel enhet.

Publisert Sist oppdatert

Porsgrunn kommune har vært gjennom en lynrask teknisk slankekur: Alle fysiske og virtuelle servere er nå samlet på èn og samme boks. De 13 ansatte i it-avdelingen kan dermed bruke mer tid på strategisk tjenesteutvikling, og mindre på teknisk plunder og heft. 

– Selv om vi skal til skyen med det meste, kan vi foreløpig ikke flytte våre tunge fagsystem. Mye funksjonalitet vil mangle, det vil koste for mye å flytte det over, og tjenestekvaliteten vil synke, sier it-sjef i Porsgrunn kommune, Terje Odden. 

Derfor valgte kommunen å modernisere infrastrukturen med en hyperkonvergert løsning med seks noder fra Dell Technologies og VMware. Denne kompakte plattformen erstatter det klassiske dataromsoppsettet med sammenkoblede servere, lagring og nettverksteknologi. 

Flyttingen ble foretatt med hjelp av et dedikert utrullingsteam fra Dell og lokal bistand fra forhandler Braathen Guppen. Fra start til slutt var prosessen gjennomført på en uke, uten nedetid.

– Vi fikk hjelp til å flytte de første 10-20 prosent av serverne. Resten fikset vi selv. Vi har frigjort masse fysisk plass, og det er ganske tomt på serverrommet. Ale tjenestene leveres fra den hyperkonvergerte maskinen, sier Odden som sier at driftsmodellen bør være attraktiv for langt flere. 

Kommunen vil trolig spare mye på denne moderniseringen av datasenteret, blant annet i form av mindre behov for ny maskinvare, og mye frigjort tid til administrasjon. 

– Jeg vet det er mange som vurderer hyperkonvergert, og jeg er meget glad vi tok valget. Dette flytteprosjektet er kanskje det beste it-prosjektet jeg har vært med på i min 20-årige karriere. Jeg kan nesten ikke skryte nok av den kvaliteten og oppfølgingen vi har fått, sier Odden.

Norgessjef i Dell Technologies, Christian Lorck, mener dette er et av mange eksempel på hvordan norske it-eksperter opplever store gevinster fordi de tør å satse på nyskapende teknologi. 

– Mange små og mellomstore kommuner sliter med teknisk gjeld og hemmes av en infrastruktur som ikke møter fremtidens krav. Investeringer i en hyperkonvergert infrastruktur bidrar til å fjerne tekniske tvangstrøyer, sier Lorck.