STOLT: Norgessjef i Palo Alto Networks, Cato Evensen er stolt av å være først.
STOLT: Norgessjef i Palo Alto Networks, Cato Evensen er stolt av å være først.

Offentlig markedsplass får innhold

Palo Alto Networks første leverandør som ble registrert på markedsplass for skytjenester i det offentlige.

Markedsplassen for skytjenester i det offentlige (MPS) skal være møteplassen for oppdragsgivere og tilbydere av skytjenester for norsk offentlig sektor. Opprettelse av en slik markedsplass var ett av tiltakene i Nasjonal strategi for bruk av skytjenester, og arbeidet ledes av Direktoratet for Forvaltning og Økonomistyring (DFØ).

Formålet er at markedsplassen skal gjøre det enklere for det offentlige å anskaffe sikre, lovlige og kostnadseffektive skytjenester. I praksis innebærer dette en portal på nett der leverandører kan registrere seg, og få godkjent sine produkter og løsninger. Foreløpig er bare første steg av tjenesten åpen: registrering av leverandører. Etter hvert skal løsningen inneholde en oversikt over skybasert programvare (SAAS), utvikling og drift (infrastruktur og plattform som tjeneste, IAAS, og PAAS) og konsulenttjenester.

I den første registreringsprosessen må leverandøren svare på standardiserte krav til blant annet sikkerhet og personvern, før de kan fylle de kan fylle på med det de har å tilby. Her ble sikkerhetsselskapet Palo Alto Networks førstemann til mølla, ifølge DFØ.

– Vi ser frem til fortsettelsen og oppfordrer alle leverandører som tilbyr det offentlige produkter og tjenester i skyen til å registrere seg på MPS, sier Sverre Christian Stoltz, programdirektør for MPS i en melding fra DFØ.

Skjerper krav

Norgessjef Cato Evensen in Palo Alto Networks tror at offentlig sektor har hatt en mer forsiktig tilnærming til digitaliseringsprosessen enn privat sektor, og at omstilling til et eksternt datasenter for server, applikasjoner og lagring skjerper kravene til hvordan man håndterer sikkerhet.

– Dette har markedsplassen tatt på alvor ved å gi en anbefaling til 12 standardkrav til sikkerhet i skytjenester. Palo Alto Networks er stolt over å være den første leverandør registrert på markedsplassen for skytjenester, og ikke minst kunne bidra med et økosystem av sikkerhetsløsninger til de offentlige skytjenester, sier han i en kommentar til Computerworld.

– Sikkerhet må ivaretas uansett hvor man kobler seg til fra, hvilken enhet man bruker og hvilke applikasjoner man har lov til å bruke. Vi ser fram til å bidra til at kundene på markedsplassen får fleksibilitet til å tilpasse sin skyreise en trygg sikkerhetsløsning, uansett krav og rutiner, sier han.