NYSKAPNING: Liv Dingsør i Digital Norway på lanseringen av UAccelerate på teknologihuset Rebel.
NYSKAPNING: Liv Dingsør i Digital Norway på lanseringen av UAccelerate på teknologihuset Rebel.

Entreprenørskap for ukrainske flyktninger

Digital Norway, Google og Danish Entrepreneurs lanserer Norges første, store gründerprogram for ukrainske flyktninger.

Publisert Sist oppdatert

I dag samlet teknologihuset Rebel næringsliv, gründere og ukrainske flyktninger til en felles sak.  Sammen skal flere aktører med programmet UAccelerate ruste flyktninger med kunnskapen de trenger for å starte og drive egen virksomhet. 

– Jeg er så glad for å se så mange komme for å støtte ukrainsk entreprenørskap, sier Liv Dingsør, som er administrerende direktør i Digital Norway og konferansier for dagens seanse.

Mer enn 50 ukrainske flyktninger skal delta i UAccelerate.  Initativtakerne bak programmet er Danish Entrepreneurs, Digital Norway, Google og Nordisk Ministerråd.

Søvnløse netter

Tilstede på Rebel var næringsminister Jan Christian Vestre, som pratet om hvor viktig program som dette er for ikke bare Norge og Ukraina, men verden. Å skape noe nytt er ikke alltid lett, noe Vestre selv vet fra tiden i familiens møbelbedrift:

ENTREPRENØR-ÅND: Fra høyre næringsminister Jan Christian Vestre sammen med Peter Jetzel fra Rebel som lytter til interessante taler på lansering.
ENTREPRENØR-ÅND: Fra høyre næringsminister Jan Christian Vestre sammen med Peter Jetzel fra Rebel som lytter til interessante taler på lansering.

– Å være entreprenør tar mye tid og energi. Du må ofre mye, som tid med venner og familie. Etter tidlige morgener og sene kvelder, kanskje søvnløse netter, så får man endelig avkastning, sier Vestre. 

– Vi trenger flere folk som dere for å møte de globale utfordringene vi ser i verden i dag, avslutter statsråden.

Land i krise

Peter Kofler, styreleder i Danish Entrepreneurs, er en av initiativtakerne bak gründerprogrammet, som først ble lansert i Danmark kun noen få måneder etter den russiske invasjonen.

– De ukrainske flyktningenes største ønske er å hjelpe landet de flyktet fra. Alle har slektninger bosatt i Ukraina, mange i frontlinjen. Derfor handler ikke dette bare om å gi flyktninger noe å leve av. Det handler om å gjenoppbygge et land i krise, slik at ukrainere skal kunne ha noe å leve av etter krigen, sier Peter Kofler. 

I Danmark har satsingen båret frukter. Over 1.200 ukrainere har deltatt i programmet, og flere har startet opp suksessfulle bedrifter.

Nå har jeg begitt meg ut på gründerreisen og min egen virksomhet har gitt meg et formål som er viktigere enn noen gang.

Yulia Buhlaker

Fiskeskinns-bedrift

Interessen for det norske programmet har vært enorm, med over 250 søknader. Nå er 50 talentfulle ukrainere - hovedsakelig kvinner - klare for å delta i programmet.

En av dem er som ser frem til å styrke sin virksomhet, er Yulia Buhlaker. Hun kom til Norge som flyktning og utvikler nå bedriften sin Fiskin, som produserer accessories fra skinn laget av fisk. 

– Da jeg kom til Norge, var jeg nødt til å bygge meg et nytt liv. Arbeid er viktig og jeg hadde et ønske om å skape min egen arbeidsplass. Nå har jeg begitt meg ut på gründerreisen og min egen virksomhet har gitt meg et formål som er viktigere enn noen gang, sier Yulia Buhlaker.