TVILLING: En digital tvilling til en kraftstasjon skal bidra til optimalisert drift, preventivt vedlikehold og høyere grad av autonomi. (Ill: Agder Energi/Bigwig)
TVILLING: En digital tvilling til en kraftstasjon skal bidra til optimalisert drift, preventivt vedlikehold og høyere grad av autonomi. (Ill: Agder Energi/Bigwig)

Digitale tvillinger i vannkraft

Kongsberg Digital og Agder Energi har inngått et partnerskap og startet et pilotprosjekt for bruk av digitale tvillinger innen vannkraft.

Publisert Sist oppdatert

Digitale tvillinger, en digital modell av en fysisk installasjon med tilkoblete sensorer fra den fysiske verden, er nå etterhvert vel kjent teknologi innen olje/gass og maritim industri. Der brukes den digitale tvillingen både til å overvåke den fysiske installasjonen, i tillegg til å modellere forskjellige driftsformer for optimaliseringsformål, og for å understøtte prediktivt vedlikehold på den fysiske tingen.

Fram til nå har ikke digitale tvillinger vært i bruk i vannkraftsektoren, og dette skal nå de nye partnerne Kongsberg Digital og Agder Energi utforske sammen.

Bedre drift

Kongsberg Digital har lang erfaring med digitale tvillinger fra både maritim sektor og olje/gass-industrien. Denne kompetansen skal nå brukes for å bidra til den videre digitaliseringen i vannkraftindustrien, i dette prosjektet sammen med Agder Energi.

– Gjennom samarbeidet med Kongsberg Digital vil Agder Energi bli i stand til å drifte vannkraftverk på en enda bedre måte. Dette er et naturlig, nytt steg på veien for Agder Energi for å ta i bruk ny, smart teknologi for å skape verdier av vår vannkraft, sier konserndirektør for fellesoperasjoner i Agder Energi, Frank Håland i en pressemelding.

Selskapet opplyser at det første steget er å sette i gang et pilotprosjekt på en av Agder Energis kraftstasjoner.

Prediktivt vedlikehold

I pilotprosjektet skal det fokuseres på å bruke en digital tvilling og andre digitale teknikker for å bidra til å gi Agder Energi en bedre måte å forutse vedlikeholdsbehov i selskapet kraftverk.

Dette muliggjør raskere beslutninger og høyere grad av autonomi, noe som vil bidra til å sikre en ytterligere optimal tilgjengelighet av vannkraften, også i fremtiden. 

– Kongsberg Digital har lang erfaring med å tilby våre tjenester innen prediktivt vedlikehold til et bredt spekter av bransjer. Vi ser frem til at vår kompetanse blir tatt i bruk i en så stor og viktig norsk næring som vannkraften, sier konsernsjef i Kongsberg Digital, Hege Skryseth i pressemeldingen. 

Selskapene i prosjektet vil benytte Kongsberg Gruppens digitale økosystem Kognifai som plattform for drifts- og planleggingsapplikasjoner.