BRANSJE:

RAMME: Teknologi må være en ramme rundt all politikk, og det er det ikke i dag, sier administrerende direktør Øyvind Husby i IKT-Norge. (Foto: Sverre Stenseng)

IKT-Norge frykter Norge taper AI-kappløpet

På IKT-Norges årskonferanse tirsdag presenterte bransjeforeningen en rapport de mener viser at Norge ligger langt bak i kappløpet om kunstig intelligens.

Gjennom flere år har Norge sakket stadig mer akterut innen digitalisering, sammenlignet med andre europeiske land, og særlig land i Norden.

Nå mener IKT-Norge dette også gjelder innenfor AI.

– AI vil ha en dramatisk effekt på samfunnet, og vår mulighet til å løse de store utfordringene foran oss. Så hvis ikke Norge får opp farten kommer vi til å bli stående igjen når toget går. Politikerne må ha større ambisjoner, sier Øyvind Husby, administrerende direktør i IKT-Norge, ifølge NRK.

Ifølge rapporten blir det i Norge registrert færre patenter innenfor AI enn i andre nordiske land.

IKT-Norge bekymret

– Dette er en av flere parametere som sier noe om innovasjonstakten vår. Vi trenger å utvikle egne løsninger, ikke bare bruke andre sin teknologi, for å skape grunnlaget for den nye økonomien etter den oljedrevne økonomien, sier Husby.

Samtidig har trolig ikke innholdet i rapporten slått ned som en bombe i hovedkvarteret til IKT-Norge.

I forbindelse med valget høsten 2025, spilte IKT-Norge allerede i april inn 120 ideer på vegne av det digitale næringslivet om politiske muligheter for partiene frem til da.

Også her var kunstig intelligens nevnt. Innledningen hadde tre avsnitt, og det ene lød slik:

En forutsetning

«Vi vil hevde at digitalisering og KI er en forutsetning for å løse de aller fleste samfunnsoppgaver.»

– Fram mot valget neste år må vi påvirke politikerne til å tenke helt nytt om teknologi, sier Husby.

– Teknologi er ikke et mål. Teknologi er ikke et middel. Smart bruk av teknologi er en forutsetning for å løse alle de store oppgavene vi står overfor. Både for klima, helse, sikkerhet og økonomi er riktig bruk av ny teknologi avgjørende, legger han til.

Computerworld skrev om forslagene 11. april.

For IKT-Norge er den digitale utviklingen et kappløp med tiden.

– Det er et kappløp. For den demokratiske verden mot diktaturer og den autoritære delen av verden som ønsker å bruke teknologi for å skape en ny verdensorden basert på autoritære prinsipper, skriver de på sine nettsider.

En ramme for politikk

– Og det er et kappløp mot andre land for å bli konkurransedyktig så vi klarer å skape arbeidsplasser, verdier og løsninger tilpasset norske forhold.

For IKT-Norge handler det ikke bare om hvordan Norge kan få mest ut av AI, men også hvordan landet kan sikres mot for eksempel cyber-angrep.

– Det vi oppfordrer partiene til, er å lage programmer som tar inn over seg at teknologi er en ramme for all politikk. Det bør ikke være et kapittel på slutten, men integrert i alle deler, sier Øyvind Husby.

I forbindelse med dagens rapport påpeker Øyvind Husby at Norge gjør noe riktig. Samtidig etterlyser han en mer helhetlig strategi for kunstig intelligens.

– Teknologi må ramme inn politikken akkurat som vi tenker at bærekraft skal ramme inn politikken. Teknologi må være en ramme rundt all politikk, og det er det ikke i dag, sier Husby.