DIREKTE: Colonial Pipeline leverer blant annet drivstoff direkte til syv flyplasser. (Foto: Colonial Pipeline).

USA rammet av nettangrep – oljeledninger slått ut

Skal være det største angrepet mot amerikansk energisektor.

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske brenselsdistributøren Colonial Pipeline har sett seg nødt til å stenge sine oljeledninger etter et ransomware-angrep. Dette skal være det største som har rammet USAs energiforsyning.

Fredag 7. mai 2021 stengte Colonial Pipeline oppunder 9.000 kilometer av sine oljeledninger. Colonial Pipeline står for rundt 45 prosent av brenselforsyningen i den østre delen av USA, skriver Axios.

Nødsituasjon

I 17 delstater er det blitt utlyst nødsituasjon, som blant annet tillater veitransport av drivstoff for å holde leveransene i gang.

Søndag meddelte Colonial at deres store oljeledninger fortsatt er avstengte, men at de har åpnet noen mindre rørledninger. Det ligger mye brennstoff i raffinerier i Texas, sier den uavhengige oljemarkedsanalytikeren Gaurav Sharma til BBC.

– Med mindre de løser det innen tirsdag har de store problemer, sier han.

Krav om løsepenger

Ifølge flere kilder er det hackergruppen Darkside som står bak angrepet. De skal ha infiltrert Colonials nettverk og tatt nesten 100 gigabyte som gissel. Deretter skal de ha låst data på visse maskiner og servere og krevde løsepenger for ikke å lekke data på nett.

Colonial opplyser at de arbeider med politi, eksperter på it-sikkerhet og energidepartementet for å gjenopprette sine tjenester.