SATSER: Regjeringen vil styrke Nasjonalbiblioteket med 87 millioner kroner årlig for å øke satsingen på digitalisering. (Foto: Nasjonalbiblioteket/ Ketil Born)

Vil gjøre den norske kulturarven digitalt tilgjengelig

STATSBUDSJETTET: Nasjonalbiblioteket får 87 millioner kroner årlig.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er den største nasjonale satsingen på digitalisering av kulturarv som er kjent i verden.

Det sier Aslak Sira Myhre i en pressemelding fra Nasjonalbiblioteket. 

Nasjonalbibliotekaren gleder seg til å sette i gang arbeidet med å digitalisere - ikke bare sin egen samling, men også hele den norske kulturarven. Noe som kan muliggjøres ettersom regjeringen vil styrke Nasjonalbiblioteket med 87 millioner kroner årlig for å øke satsingen på digitalisering. 

Regjeringen vil også opprette 70 nye stillinger i Mo i Rana. Dette kommer frem i regjeringens forslag for kulturbudsjett for 2020, som kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande la frem på Nasjonalbiblioteket i Oslo mandag. 

Et stort arbeid

– Dette er et stort arbeid som det vil ta en generasjon å utføre, men det er den mest fremtidsretta investeringen jeg kan tenke meg, sier Myhre. 

– Tilgangen til kulturarven er en demokratisk rett. Alle skal derfor ha enkel tilgang til den felles kulturarven, og mest mulig kulturarvmateriale må bevares og gjøres tilgjengelig for fremtiden. Regjeringens omfattende satsing på digitalisering ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana bidrar til dette. Med 70 nye arbeidsplasser vil det bli mulig å digitalisere enda mer av kulturarvmaterialet vårt i et raskere tempo, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande i Kulturdepartementets pressemelding om statsbudsjettet.